Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Stort intresse inför skånsk öppning av BK4

Den 25 september bjöd Trafikverket och Sveriges Åkeriföretag in till ett möte kring öppnandet av det statliga vägnätet för BK4. Målet var att fånga upp åsikter från berörda aktörer och intresset var stort.

Den 25 september bjöd Trafikverket och Sveriges Åkeriföretag in till ett möte kring öppnandet av det statliga vägnätet för BK4. Målet var att fånga upp åsikter från berörda aktörer och intresset var stort.
 
Vägnätet för bärighetsklassen BK4 öppnas steg för steg och under 2020 öppnar vi delar av det skånska, statliga vägnätet för 74 tons fordon. Den nya bärighetsklassen BK4 gör det möjligt att använda tyngre fordon på delar av vägnätet och det ger i sin tur möjlighet till mer effektiva godstransporter och bidrar till att stärka näringslivets konkurrenskraft.
 
I publiken fanns representanter bland annat från åkeriföretag, berörda kommuner, hamnar och aktörer inom näringslivet. Mattias Holmqvist, Trafikverkets utredningsledare, som är initiativtagare från Trafikverkets sida förklarar bakgrunden till träffen:

-  Att möta berörda aktörer är värdefullt för oss. Arbetet behöver ske i samarbete med andra eftersom resultatet påverkar oss alla i olika utsträckning. Vi ser detta som ett startskott på en viktig dialog för det arbetet vi har framför oss.
 
Mötets 80 deltagare fick ta del av flera perspektiv på BK4. Sveriges Åkeriföretag berättade om åkerinäringens höghastighetsfordon och Trafikverket presenterade bland annat de prioriterade vägsträckorna och relationen mellan statligt och kommunalt vägnät. Med på mötet fanns även Volvo Lastvagnar, experter på högkapacitetsfordon.
 
Mötet ger oss underlag för att komma vidare i arbetet. Mattias får avsluta med att berätta vad som ligger närmast i tid.

- Vi ser detta som en uppstart. Efter detta möte kommer vi att ta till oss synpunkter och eventuellt göra ändringar i det förslag som presenterades. Jag vill även passa på att tacka för det stora intresset. Kul att så många engageras av frågan!

Läs mer om bärighetsklass BK4