Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Unikt varningssystem ska skydda trafikanter och vilt

Värmekameror och radar ska skapa framkomlighet och säkerhet för såväl djur som trafikant i Trafikverkets nya satsning på viltvarningssystem på väg 108 genom Svedala.

Under det senaste året har Trafikverket satt upp faunastängsel längs väg 108 genom Bökeberg i Svedala kommun. Staketet kommer att öka trafiksäkerheten och minska antalet viltolyckor. För att inte begränsa djurens rörlighet allt för mycket har en 30 meter bred öppning lämnats i staketet på båda sidor om vägen.

Dovhjort längs väg 108. 

- Det här är en olycksdrabbad sträcka och det finns mycket dovhjort, kronhjort, vildsvin och rådjur i rörelse som kan orsaka olyckor, säger Lars Sätmark, Trafikverkets projektledare.

 

Flera olika varningsmetoder testas

För att upprätthålla säkerheten också vid öppningen pågår just nu ett försök med tre olika metoder som varnar när vilt befinner sig i anslutning till vägområdet. Laser, värmekamera och färgvärmekamera. De olika varianterna är kopplade till en digital varningsskylt som tänds när utrustningen gett utslag.

- Teknikerna är en blandning av de tekniker som används på väg och järnväg. Bland annat samma typ av värmekamera som används för att känna av om någon befinner sig på spårområdet vid järnväg, säger Sandra Gustavsson, projektingenjör på Trafikverket.

Föregångare för andra projekt i landet 

Viltvarningssystemet på väg 108, där tre olika tekniker testas, är helt nytt i sitt slag. När projektet utvärderat de tre varningsmetoderna kommer den som fungerar bäst att användas på ytterligare en plats längst med vägen men också på flera ställen runt om i landet.  

- Det känns roligt att vara först ut, det är många som väntar på det här och vi hoppas snart kunna visa på ett resultat, säger Lars Sätmark, projektledare på Trafikverket.

Trafikverket har gjort flera andra viltåtgärder i området. I april 2019 var ekodukten över E65 klar, som säkrar djurens väg över den hårt trafikerade E65. 

Läs om ekodukten och ta del av bilder på djuren som tar sig över bron.