Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Nya trafiksäkerhetskameror i Skåne

Nu sätter Trafikverket upp nya trafiksäkerhetskameror på flera ställen i Skåne. Arbetet påbörjas den här veckan. Syftet är att människor inte ska dödas eller skadas i trafiken.

Trafiksäkerhetskamerorna bidrar till sänkt hastighet, vilket räddar liv. Hastigheten är den faktor som har störst betydelse för hur allvarliga följder en trafikolycka får. Lägre hastighet innebär dessutom mindre utsläpp av koldioxid.

– Trafiksäkerhetskamerorna i landet räddar närmare 30 liv per år och fler än 70 personer per år från att bli allvarligt skadade i trafiken. Vi vill inte att någon ska behöva åka fast för fortkörning, men vi gör allt vi kan för att människor inte ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken, säger Kristina Johansson på Trafikverket.

Aktuella sträckor som får nya kameror

 •  Väg 9 mellan Hammenhög och Järrestad
  På sträckan finns idag 3 kameror. Ytterligare en kamera monteras strax öster om Hammenhög. Sammanlagt kommer det att finnas 4 kameror på denna sträcka.
 • Väg 19 mellan Kristianstad och Bjärlöv
  På sträckan planeras för fyra kameror. Den första av dessa monteras strax söder om Bjärlöv.

 • Väg 109 mellan Bårslöv och Ekeby
  På sträckan finns idag fem kameror. Ytterligare en kamera monteras vid Bunketofta. Sammanlagt kommer det att finnas 6 kameror på denna sträcka.

 • Väg 110 mellan Saxtorp och Ekeby
  På sträckan finns idag 13 kameror. Ytterligare en kamera monteras strax norr om väg 17, i höjd med Rönneberga. Sammanlagt kommer det att finnas 14 kameror på denna sträcka.

 

Placering av kamerorna

Kamerorna placeras på vägar med mycket trafik, höga hastigheter och hög olycksrisk. Alla kameror placeras synligt. I varje kamera finns ett system som mäter fordonets hastighet med hjälp av radar. Endast de som kör för fort fotograferas och registreras.

Planeringen och placeringen av trafiksäkerhetskameror baseras på Trafikverkets och Polisens erfarenhet och kunskap om att just kameror är ett bra verktyg för att dämpa hastigheten på en specifik sträcka. Myndigheterna väljer tillsammans ut lämpliga sträckor där den största effekten kan uppnås, ur ett trafiksäkerhetsperspektiv. 

Trafikanterna förstår att kamerorna räddar liv

Den viktigaste framgångsfaktorn för trafiksäkerhetskamerorna är att trafikanterna förstår att kamerorna räddar liv. Trafikverkets årliga undersökningar visar att drygt 70 procent av svenskarna har en positiv inställning till trafiksäkerhetskamerorna. Den positiva inställningen har varit på en hög nivå sedan starten 2006.