Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Ekoduktbygge ledde till utmärkelsen "Årets djurvän"

Djurorganisationen Djurskyddet Snapphanen, delar varje år ut utmärkelsen ”Årets djurvän”. 2019 års pris gick till Lars Sätmark, för hans arbete med ekodukten över E65 och andra viltåtgärder i Skåne.

Lars Sätmark har fram tills nyligen arbetat som projektledare på Trafikverket i Malmö. Han har bland annat projektlett arbetet med ekodukten över E65 mellan Skurup och Svedala.

Motiveringen till utmärkelsen: 

”När viltstigen och motorvägen ska samsas på samma yta är det en nästan omöjlig ekvation att få ihop. Men Lars Sätmark har genom sitt extraordinära engagemang visat att det går att hitta lösningar som gynnar både djuren och människorna på en och samma gång. Han har lagt ner ett stort hjärta i arbetet med att göra tillvaron säker för både människor och djur och att göra ekodukt till ett ord på allas läppar. Därför utses Lars Sätmark till Skånes Djurvän 2019″.

Rikt djurliv på ekodukten 

Rådjurskid vandrar över bron och stannar upp för en selfie. 

Ekodukten över E65 är södra Sveriges största viltpassage och ska minska störningar för djurlivet omkring den hårt trafikerade Europavägen mellan Ystad och Malmö. Ekodukten följs av en forskargrupp för att vi ska få en bild av hur många djur som faktiskt använder sig av bron och hur de beter sig. Resultatet så här långt visar att det är mycket aktivitet på bron.

- Det är glädjande och se att viltet i området hittat till ekodukten och nyttjar den frekvent. Att de vandrar över bron även i fullt dagsljus är väldigt positivt, det talar för att djuren känner sig trygga och bekväma när de passerar över ekodukten, säger Lars Sätmark.  

Läs mer om ekodukten på trafikverket.se/e65-ekodukt

Fakta: Djurskyddet Snapphanen är en ideell förening som arbetar med kunskapsspridning och påverkan för att göra det bättre för djuren på olika sätt.