Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Rosengårds station till final i årets bygge

Rosengårds station - en tillgänglig, grön och funktionell station som hjälper till att knyta ihop Malmö. Nu kan projektet bli årets bygge 2020 i Byggindustrins prestigefyllda tävling.

 - Att Rosengårds station har gått till final känns väldigt roligt och såklart är vi smickrade. Arbetet kännetecknades av ett lyckat samarbete och en tight tidplan. Det är inte bara en station utan ett helt stadsbyggnadsprojekt som det här är grunden för, säger Jan Källqvist, Trafikverkets projektledare för bygget. 

 

Byggindustrin sammanfattar nomineringen och projektet så här:  

"Station Rosengård är mer än en pendeltågsstation. Den är också navet i Malmös stadsbyggnadsprojekt Amiralsstaden. Det övergripande målet för Amiralsstaden är att knyta ihop Rosengård med intilliggande stadsdelar och samtidigt minska utanförskapet genom att skapa nya arbetstillfällen och bostäder samt renovera befintliga fastigheter."

Station Rosengård ligger längs Kontinentalbanan som knyter samman Malmös västra och östra delar på ett helt nytt sätt och det går idag snabbare än någonsin att åka kollektivt genom staden. Det bidrar till en fossilfri stad genom att trafik flyttas till järnväg. Idag reser ungefär 50 000 personer med pågatågslinjen varje månad.  

- I ett mycket tätbefolkat område med en hel del industrier runt omkring, har vi lyckats få fram en station som är grön, inbjudande, tillgänglig och väldigt funktionell. Det tycker jag är enastående, avslutar Jan Källqvist.

Om Årets Bygge

Årets Bygge arrangeras av tidningen Byggindustrin. Det är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda pris och sätter fokus på de fantastiska projekt som byggs i Sverige varje år. Årets Bygge lyfter exempel på det bästa sektorn presterar utifrån ett helhetsperspektiv gällande samverkan, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, säkerhet och teknik/innovation. Till finalen nomineras totalt 10 projekt som färdigställts under 2019. En jury utser vinnaren som koras vid Byggforum den 31 mars 2020 i Stockholm.