Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Trafikplats i Malmö nominerat till arkitekturpris

Spillepengens trafikplats i norra Malmö är en av fyra nominerade till Trafikverkets arkitekturpris. Arkitekturpriset delas ut i samarbete med Sveriges Arkitekter, och vinnaren koras på Arkitekturgalan 10 mars.

Spillepengens trafikplats öppnade för trafik redan 2015 och har visat sig vara en både effektiv och attraktiv entré till Malmö. Byggherre var Malmö stad, som tillsammans med arkitekter på Ramböll planerade projektet.

- Juryn har fått bedöma projekt som visar vilken central roll infrastruktur har i människans vardagsliv, sammanfattar Johan Folkesson, chefsarkitekt på Trafikverket och ordförande i juryn för Trafikverkets arkitekturpris.

Om arkitekturpriset

Syftet med priset är att lyfta fram goda exempel på arkitektur inom transportsystemet. Juryn bedömer bland annat hur en trafiklösning samspelar med människorna som använder den och med landskapet runtomkring.

Trafikverkets arkitekturpris delas ut vartannat år i samverkan med Sveriges Arkitekter, tillsammans utser de en oberoende jury för priset. Vinnaren avslöjas på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala 10 mars.

Motivering till Spillepengens nominering:

"Med Spillepengens trafikplats har Malmö fått en värdig och tydlig entré i den expanderande norra stadsdelen. En rörig skärningspunkt mellan tät pendlingstrafik längs västkustvägen och tung trafik till hamnen fick en planskild trafiklösning som har gett platsen ny identitet. Bilister, cyklister och fotgängare kan samsas i säker miljö. En elegant bro svingar pendlingstrafiken över en stor cirkulationsplats. Cykelpendlarstråket löper genom dess förvånansvärt stilla och grönt kuperade landskap. Här inne är som en egen värld, långt från biltrafiken! Projektet är resultatet av en lyckad gestaltningsprocess med en engagerad beställare och en välfungerande totalentreprenad. Brokonstruktionens mjuka, runda formspråk har producerats med osedvanligt god designoptimering som tagit hänsyn till materialåtgång, effektivitet och arbetsmiljö. Det starka arkitektoniska greppet hanterar både storskaligheten och hastigheten. Med smarta lösningar har tidsåtgång och kostnader hållits nere, utan avkall på kvalitet i den fina gjutningen och markbearbetningen. En anpassning till befintliga förhållanden är utmärkt genomförd och platsen är effektfullt belyst."

Här är övriga tre nominerade i arkitekturpriset:

  • Angered resecentrum, Göteborg.
  • AGA-depån, Lidingö.
  • Klarabergsgatan och anslutande gator, Stockholm.