Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Köper du jordgubbar på vägen?

Sommaren är snart här och säsongens bärförsäljning därmed i gång. En del försäljare huserar längs med våra vägar och blir lätt en fara för både trafikanter och sig själva.

Bärförsäljare - ofta unga sommarjobbare - står ibland farligt nära körbanan och sköter sina affärer. Något som utgör en trafikfara samtidigt som de också utsätter sig själva för risker. För att minska riskerna krävs tillstånd från Trafikverket för att få sälja bär längs vägen. 

För att minska risken för fara krävs tillstånd från Trafikverket för att få sälja bär längs vägen.

- Alla som vill sälja bär ska ansöka om tillstånd så att vi kan få en trafiksäker situation både för försäljare och trafikanter. Den som beviljats tillstånd anvisas till en säker plats längs vägen, till exempel vid en rastplats eller annan plats med säker avfart. Sen bör du som säljare vara uppmärksam på din omgivning om du befinner dig på en trafikerad plats, en olycka händer lätt, säger Lovisa Jeppsson, trafikingenjör på Trafikverket.

Tillståndet ska finnas hos försäljaren och kunna visas upp vid förfrågan. Försäljare som vid förfrågan inte kan visa upp ett tillstånd kan komma att polisanmälas.

Ska du verkligen stanna?

Som bilist och köpare har du också ansvar att göra ett klokt beslut; verkar platsen där du vill stanna och handla bär trafiksäker? Om inte kanske du kan välja att köpa jordgubbar på en annan plats.

En tumregel är att aldrig stanna längs vägar med hastighetsgräns högre än 80 km/timme, försäljning intill dessa vägar ska inte få tillstånd att sälja.

Så här ansöker du om tillstånd:

Den som vill få ett tillstånd ska skriva ett e-postmeddelande med en ansökan till trafikverket@trafikverket.se.

Ansökan ska innehålla:

  • Namn och kontaktuppgifter.
  • F-skatt- eller personnummer.
  • Var personen vill kunna sälja sina bär eller andra varor (vilken rastplats, vägnummer).
  • Vilka datum som är aktuella.
  • Vad det är de vill göra på platsen (till exempel sälja jordgubbar).