Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Viktiga järnvägssatsningar påverkar tågtrafiken under hösten

Vi rustar upp och bygger ut på flera sträckor för att förbättra järnvägen och tågtrafiken. Det kommer att märkas extra mycket under hösten i syd- och nordvästra Skåne när vi behöver stoppa tågtrafiken vid olika tillfällen.

Under hösten arbetar Trafikverket med att med att  förbättra järnvägen mellan Malmö-Lund, Ängelholm-Maria station i norra Helsingborg och Helsingborg-Teckomatorp. Det bidrar till att järnvägen blir mer pålitlig, punktlig och att fler kan välja ett klimatsmart sätt att resa.

Arbetena kräver avstängning av tågtrafiken för att kunna genomföras så smidigt och snabbt som möjligt och med säkerheten främst. På kort sikt innebär arbetena längre restid för dig som behöver resa i Skåne, men på lång sikt är de avgörande för att resandet ska fortsätta fungera när regionen växer och utvecklas.

Vi rustar upp för en pålitligare järnväg

-Vi satsar på att byta ut gamla delar, i stället för att lappa och laga. Det gör att vi får en mer pålitlig järnväg och att fler tåg ges möjlighet att komma i tid, säger Jonas Lycksell projektledare på Trafikverket.

Rååbanan mellan Helsingborg och Teckomatorp är föråldrad och behöver förbättras. Till att börja med byter vi därför ut spår och växlar mellan 31 augusti och 1 november. Efter arbetet kommer banan vara av modern standard, uppfylla dagens höga krav och förhoppningsvis hålla i 50 år till. Det leder till minskat underhållsbehov, effektivare tågtrafik och att godstågen kan köra i 100 km/tim till skillnad från dagens 80 km/tim.

Vi ser till att kusten blir klar 

Under hösten startar också arbetet av utbyggnaden till dubbelspår på Västkustbanan mellan Ängelholm och Maria i norra Helsingborg. Västkustbanan mellan Malmö och Göteborg är hårt belastad. Därför dubblar vi spåren mellan Ängelholm och Maria. När flaskhalsarna försvinner gynnas hela landet. Detta är en av de återstående sträckorna för att slutföra utbyggnaden av Västkustbanan.

- När hela Västkustbanan blivit dubbelspårig i framtiden får vi en mer pålitlig järnväg med fler tåg, kortare restider, förbättrade stationer, säkrare trafikmiljö och ett bättre klimat. Det skapar i sin tur nya möjligheter att studera, bo och pendla i sydvästra Sverige samtidigt som förbindelsen till Oslo och Köpenhamn förbättras, säger Henrik Andersson, projektledare på Trafikverket.

Förberedande arbeten på järnvägen pågår mellan 9 och 22 november.

- I samband med detta passar vi även på att byta ut slitna kontaktledningarna söderut mellan Helsingborg och Ramlösa för att utnyttja arbetsperioden och maximera nyttan, säger Ola Malmberg, projektledare på Trafikverket.

Vi bygger ut från två till fyra spår

Södra stambanan mellan Malmö och Lund byggs ut från två till fyra spår för att öka kapaciteten och förbättra resandet för alla som åker tåg på sträckan. Samtidigt minskar vi risken för störningar och förbättrar miljön för boende. De nya spåren som byggs mellan Malmö och Lund ska läggas på samma plats som dagens två spår. Därför flyttas trafiken från 22-28 augusti till två tillfälliga spår vid sidan om banan under byggtiden.

Sträckan mellan Malmö och Lund är en flaskhals och en väg ut i Europa för tågtrafik. Vår utbyggnad är viktig inte bara för lokaltågtrafiken och resenärer från hela landet utan också nödvändig för att våra godstransportörer ska kunna köra mer gods på järnvägen.

Planera för perioder utan tåg 

Tänk på att det blir lite krångligare och tar längre tid att resa under tågstoppen, så var ute i god tid och planera din resa. Tidtabeller och information kring bussar som ersätter tågen hittar du på skanetrafiken.se eller hos det resebolag du köpt din biljett. 

Tågstopp mellan Malmö och Lund 22-28 aug: Bussar ersätter tågen mellan Malmö och Lund under en vecka för att kunna bygga ut från två till fyra spår på sträckan.

Tågstopp mellan Helsingborg och Eslöv 31 aug-1 nov: Bussar ersätter pågatågen mellan Eslöv och Helsingborg för att kunna byta spår och växlar på sträckan. 

Tågstopp mellan Helsingborg och Ramlösa 9-22 nov: Tågtrafiken mellan Helsingborg och Ramlösa ställs in för att kunna byta kontaktledningar. Mer information om det här tågstoppet ges längre fram.

Tågstopp mellan Helsingborg och Ängelholm 9-22 nov: Tågtrafiken mellan Helsingborg och Ängelholm ställs in för att kunna börja bygga ut till dubbelspår på sträckan mellan Ängelholm och Maria station i norra Helsingborg. Mer information om det här tågstoppet ges längre fram.