Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Trafikverket ser allvarligt på livsfarliga stölder

Förutom att tusentals resenärer drabbas är faran för människoliv stor när kopparledningar stjäls längs järnvägen. Den senaste tiden har flera stölder upptäckts och ställt till bekymmer för tågtrafiken.

 Just nu är problemen särskilt stora längs med Västkustbanan, mellan Helsingborg och Ängelholm. Sammanlagt är det flera kilometer kopparkabel som har stulits.

- Det är ett ofog och jag tror inte att de som stjäl kopparledningarna vet hur stor risk det är att dödas, säger Ola Malmberg, senior projektledare på Trafikverket.

- Tyvärr verkar det som vi är inne i en våg av stölder igen. Vi tittar på möjligheten att ta hjälp av väktare för att bevaka spåren, berättar Ola.

Stölderna sker oftast nattetid när det inte går så mycket tåg och det är mindre trafik på vägarna.

- Jag vill uppmana allmänheten att höra av sig till vårt Kontaktcenter eller polisen om man ser något som inte verkar normalt i närheten av järnvägarna. Det kan vara parkerade bilar som står undanskymt, fyrhjulingar som är ute kör på småvägarna eller människor som beter sig skumt, säger Ola Malmberg.

Ledningar byts ut

Förutom att många av kopparledningarna byts ut mot andra material så DNA-märker Trafikverket allt fler ledningar. Det görs för att det ska bli lättare att identifiera ledningar som kommer ut på den svarta marknaden.

Dödsfälla och tågbekymmer

Att kapa av jordledningar är livsfarligt. Det är hög spänning i ledningarna och när man klipper av ledningarna kan det bildas överledningar som är en direkt fara för livet. Det inträffar några gånger per år att någon skadas allvarligt eller dör.

Tusentals resenärer drabbas eftersom det oftast uppstår stora förseningar och långvarigt återställningsarbete innan allt är åtgärdat. Det är ett komplicerat och svårt arbete för personalen att hitta var och hur omfattande varje stöld är.

Fakta kopparstölder i Region syd
Sedan juni har kopparstölder upptäckts vid drygt tio tillfällen. Främst har stölderna gjorts i trakten Helsingborg och Ängelholm. Förutom att drygt en mil kopparledning har stulits har många tusen resenärer drabbats av förseningar och inställda tågavgångar.

Läs mer om hur Trafikverket arbetar för att förhindra kopparstölder