Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Efterarbeten på Västkustbanan påverkar tågtrafiken

Efter två månaders intensivt arbete för att förhindra ett totalstopp på sträckan mellan Helsingborg och Lund går nu arbetet vidare med fas 2. Arbetet kommer att påverka tågtrafiken under cirka sex veckor med start vecka 8, främst under kvällar och nätter.

Efter att närmare 20 000 meter räls har ersatts på sträckan Helsingborg-Lund återstår nu de sista åtgärderna för att minimera framtida problem med exempelvis solkurvor. Det som nu ska göras är att neutralisera spåret. Det innebär i korthet att man med stora hydraulkolvar justerar rälsen för att klara temperaturförändringar. Stål krymper vid kyla och utvidgar sig vid värme och för att minimera risken för rälsbrott eller solkurvor måste rälsen justeras för att klara temperaturer mellan -20 till +40 grader.

- Arbetet kommer att ta omkring sex veckor, berättar Ola Malmberg, senior projektledare på Trafikverket. Vi kommer uteslutande att jobba nattetid för att det ska bli så lite trafikpåverkan som möjligt, säger Ola Malmberg.

Trafikpåverkan

Arbetet kommer att ske nattetid från och med vecka 8, med start vid 21-tiden och fram till 5-tiden på morgonen. Arbetet beräknas pågå under sex veckor.

Under de två första veckorna arbetar vi mellan Lund och Kävlinge. Då är hastigheten nedsatt till 70 km/h, det gäller även dagtid.

Därefter arbetar vi på sträckan Kävlinge - Helsingborg. Skånetrafiken sätter in ersättningsbussar på sträckan Kävlinge – Helsingborg, vecka 10 -14, mellan klockan 20.40-05.00.

För mer information om hur din resa påverkas, vänligen kontakta ditt järnvägsbolag.