Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Höga trattar gör att man kan slänga skräp på rätt ställe utan att lämna förarhytten.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Ny skräptratt ska ge renare rastplats vid Sillekrog

Trafikverket tillsammans med Håll Sverige rent genomför ett pilotprojekt för att minska nedskräpningen på två rastplatser längs med E4. Rastplats Sillekrog mellan Nyköping och Vagnhärad är en av två utvalda rastplatser.

Vi vill minska nedskräpningen på våra rastplatser, och därför testar vi nu nya metoder. Den nya skräptratten är ett rör med en stor tratt längst upp som sitter i höjd med fönstret på lastbilar. På det sättet kan chauffören på ett smidigt sätt slänga sitt skräp utan att lämna förarhytten. Tratten är ny i Sverige, men är en vedertagen metod i Danmark.

Undersökningar har visat att rastplatser där det stannar tung trafik ofta är mer nedskräpade än andra platser, och därför vill vi se om trattarna kan motverka detta.

Soptunnorna varnar när det börjar bli fullt

Överfulla papperskorgar löser vi genom solcellsdrivna så kallade Big Bellys. De komprimerar avfallet och klarar på det sättet av stora mängder skräp. För att minska onödiga transporter varnar dessutom soptunnorna när de börjar bli fulla.

De nya avfallslösningarna kommer att testas under ett par år för att se om de framöver successivt ska installeras på fler rastplatser.

På rastplatsen finns även Skräpkorrens stig som tar med barn och vuxna på en kort promenad med uppdrag och fakta om skräp i naturen. skrapkorrens_stig2_750x230px.jpg