Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Rådjur som står still mitt på en bilväg med stängsel på sidan.

Foto: Thorsten Alm

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Vilt på vägarna

Som trafikant ska du alltid vara uppmärksam för vilda djur på vägarna. Nu kan du ta del av vår viltolyckskarta som visar de mest olycksdrabbade vägsträckorna i Södermanland de senaste fem åren.

Viltolyckor på vägarna är vanligt förekommande. Trafikverket arbetar med olika åtgärder för att minska antalet viltolyckor. Huvudsakligen handlar det om olika typer av passager för djur i kombination med viltstängsel. Åtgärderna genomförs på det mest trafikerade vägnätet och där det varit många viltolyckor över tid.

Viltolyckskartor

Trafikverket och Nationella viltolycksrådet har nu tagit fram viltolyckskartor för att enklare kunna planera var fysiska åtgärder ska genomföras för att förhindra viltolyckor.

Kartan här nedan visar olyckor med klövvilt i Södermanlands län för perioden 2014-2018. De rödmarkerade vägarna är särskilt olycksdrabbade. Kartan visar också vart det finns viltstängsel. En gång per år, i juni, kommer kartan uppdateras.

Vid viltolycka

Om en viltolycka inträffar – ring 112 och anmäl olyckan! Det är olagligt att inte anmäla. Tänk på att placera ut varningstriangel och markera olycksplatsen och där djuret ligger/försvann så att jägare kan hitta platsen. Se till att du har en viltolycksremsa i bilen. De finns att hämta på polisstationer, bilprovningsstationer och på Trafikverkets regionkontor och förarprovskontor.