Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Nya trafiksäkerhetskameror på Värmdö och Ingarö

Inom kort sätter Trafikverket upp nya trafiksäkerhetskameror på väg 646 och väg 274. – Det gör vi för att sänka hastigheten och rädda liv, säger Anna-Sofia Welander.

Under vecka 49 och 50 sätter Trafikverket upp kameror på väg 646 mellan Lämshaga och Återvall och på väg 274 mellan Torsby och Myttinge.

Hastigheten är helt avgörande för hur svårt människor skadas i en trafikolycka. Om alla förare i Sverige höll hastighetsgränserna skulle 100 till 150 liv räddas varje år. Hög hastighet bidrar också till att olyckor sker över huvud taget.

Trafiksäkerhetskamerorna placeras på våra mest olycksdrabbade vägar, för att sänka hastigheten och rädda liv där hastigheterna är höga och risken för olyckor är stor.

Eftersom hastigheten sänks på vägar med kameror minskar dessutom bullret och utsläppen av koldioxid och andra skadliga partiklar.

Alla kameror placeras synligt och hastigheten är väl skyltad vid kamerorna så att alla kan köra lagligt. I varje trafiksäkerhetskamera finns ett system som mäter fordonets hastighet med hjälp av radar.

Endast de som kör för fort fotograferas och registreras.

– Vi vill inte att någon ska behöva åka fast för fortkörning. Men vi vill göra allt vi kan för att människor inte ska dödas eller skadas i trafiken, säger Anna-Sofia Welander, trafiksäkerhetssamordnare på Trafikverket.

Fakta om kamerorna

  • De cirka 1 500 trafiksäkerhetskameror som fanns vid utgången av 2015 sparar cirka 20 liv per år.
  • Alla kameror placeras synligt och är väl skyltade.
  • Trafiksäkerhetskamerorna innehåller både kamera och radar.
  • Endast de som kör för fort fotograferas.
  • Alla kameror är direktkopplade till Polisen.
  • Kamerorna fungerar både dag och natt, under hela året