Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Trafikverket inför fler avgångar på Ljusteröleden från den 20 mars

Antalet resande på Ljusteröleden strax norr om Stockholm har ökat och därför har Trafikverket beslutat att utöka turerna. Totalt handlar det om en förstärkning med 278 turer per år under lågsäsong, samt att högsäsongen förlängs med två månader.

– Trafikverket har gjort en ny bedömning av behovet av färjetrafik på Ljusteröleden, resultatet blir att vi ökar antalet avgångar, säger Färjerederiets distriktschef Ellen Strandberg.

Med start vecka 12 utökas trafiken med två turer per vardag med en färja i trafik. Det ger en avgång var 20:e minut från klockan 05:00 till 20:20. På fredagar fortsätter färjeledens extrafärja att gå i trafik.

Sommartrafiken med två vägfärjor utökas med ytterligare två månader jämfört med idag, det gäller perioden 1 maj till 30 september.

Detta betyder att satsningen från Österåkers kommun på det så kallade "Ljusterölyftet", med finansiering av extraturer, inte längre är nödvändig. Avtalet skulle ha pågått till och med 2018 men sägs upp, eftersom den nya ordinarie tidtabellen motsvarar önskemålen om ökad kapacitet.

– Kommunen har visat ett starkt engagemang och de mätningar vi gjort bland boende på Ljusterö visar att man välkomnat förstärkningen av tidtabellen. Därför är det positivt att idag få gå ut med besked om att vi får en utökad ordinarie tidtabell, säger Ellen Strandberg.

Fakta om Ljusteröleden

Ljusteröleden går mellan Östanå och Ljusterö i Österåkers kommun, strax nordost om Stockholm. Leden är 1,1 kilometer lång och resan tar sju minuter. Över leden transporterades under förra året 983 366 fordon. Trafikverkets färjerederi har det operativa ansvaret för vägfärjetrafiken på leden.