Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Karta som visar Björkviks placering
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Björkviks brygga avstängd på grund av rasrisk

Trafikverket har stängt av Björkviks brygga längst ut på Ingarö eftersom vi upptäckt att det finns en akut rasrisk. Avstängningen kommer att pågå i minst ett år.

Vid vår inspektion av bryggan i juni upptäckte vi stora briser i stenkistan som bär upp bryggans överbyggnad. Bryggans skick har försämrats mycket snabbare än vi hade beräknat vid den senaste inspektionen 2012.

Inspektionen i juni, 2018 visade på stora försämringar av bryggan

Vi inspekterar broar och bryggor var sjätte år och en inspektion av den här bryggan gjordes 2012. Då kunde vi identifiera vissa skador på bryggan och planerade därför in en större reparation av bryggan som skulle starta hösten 2019. Vi såg inga akuta brister 2012. Sen dess har bryggan försämrats väldigt snabbt. Bryggan har ett utsatt läge i skärgården.

Reparationen startar 2019

Vi förstår att avstängningen mitt i båttrafikens högsäsong kan ställa till problem för många, men vi kan inte ta några risker. Vi ska göra allt vi kan för att skynda på processen med reparationen av bryggan och vi beräknar att vara igång med reparationerna under 2019.

Vi är medvetna om att det kan verka som att det tar lång tid att komma igång. Det beror på att arbetet är omfattande och att vi tar fram nya ritningar för bryggan som ska genomgå granskningar. Sen tillkommer en upphandlingsprocess av en entreprenör som ska genomföra arbetet. Vi behöver också anmäla vattenverksamhet till Värmdö kommun. Det är många förberedande delar i det här som kommer att kräva tålamod från de som använder bryggan idag.

Vi hänvisar till Stavsnäs brygga

Waxholmsbolaget är informerade och har styrt om sin trafik. Den närliggande båtklubben har vi också haft kontakt med. För all annan båttrafik hänvisar vi till Stavsnäs brygga som är den närmsta bryggan och som vi också ansvarar för på Trafikverket. Värmdö kommun är informerade. 

Skyltar kommer att sättas upp snarast möjligt

Vi kommer att placera en informationsskylt på bryggan som informerar både båttrafiken och trafikanter på land om läget på bryggan.