Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Delar av tunneltaket i Södra länken är nu målat vitt.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Delar av taket i Hammarbytunneln är nu vitt

Under sommaren har vi målat om taket i Södra länken, i den så kallade Hammarbytunneln i riktning mot Nacka. Cirka 3700 liter färg sprutades upp i tunneltaket.

När vi i våras tog prover i takets betongelement visade det sig att vatten och även salt hade trängt in djupare än våra tillåtna värden. För att säkerhetsställa standarden behövde vi därför säkra upp intrånget på några platser och skydda taket. Vanligtvis impregnerar vi med en transparent färg, men i somras beslutade vi att måla de cirka 300 takplattor med en vit färg istället och tunneltaket upplevs nu ljusare och fräschare.

Fläktarna skyndar på processen

De högsta halterna av salt har uppmätts intill de stora takfläktarna, eftersom vi insett att fläktarna accelererar intrånget av salt. Fläktarnas utblås gör att partier bakom fläktarna blir mer utsatta, och det är möjligt för saltet att tränga in mer där än på andra ställen.

– Nästa sommar planerar vi att måla om de cirka 300 plattor som finns i den så kallade Årstatunneln i riktning mot E4/E20, säger Johan Ädling projektledare komplexa anläggningar på Underhåll Öst/Stockholm.