Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Belysning
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Vi styr belysningen utifrån närvaro i Sickla

Vi har under hösten monterat närvarostyrd belysning längs med gång- och cykelvägen utefter Järlaleden i Sickla.

Närvarostyrd belysning är precis som det låter, belysning som styrs av närvaro. När du rör dig på gång- och cykelvägen befinner du dig i en ”bubbla av ljus” är ljusstyrkan maximal, men utanför bubblan är ljuset sänkt till 20 procent.

Längs med gång- och cykelvägen har vi bytt till LED-armaturer och satt upp sensorer på totalt 28 stolpar.

Alltid sju stolpar som lyser

Det är alltid tre stolpar framför och bakom dig som lyser, med den stolpen du passerar blir det sju stycken som lyser på full styrka. Det räcker för att du inte ska märka skillnaden mot en anläggning utan styrning. På varje stolpe sitter en sensor som ser till av ljuset följer med när du rör dig framåt. Förändringen i ljusnivå sker mjukt över ett par sekunder och är knappt märkbar från tre stolpar bort.

Ny teknik som sparar energi

Fördelarna med närvarostyrd belysning är att det sparar energi och innebär mindre påverkan på omgivningen. Belysningen blir visserligen dyrare i investeringskostnad per stolpe, men sänker på sikt underhållskostnaden genom energin som vi sparar. Dessa bubblor av ljus är en del av vårt arbete för att utveckla transportsystemet på ett hållbart sätt. 

jarla-01.jpg

En fotgängare i sin bubbla av ljus. Fotograf: Trafikverket.