Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

STor byggnad med bågformade tak och glasväggar.

Agadepån, Lidingö, ett av de nominerade bidragen till Trafikverkets arkitekturpris. Foto: Kasper Dudzik

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Stockholmsanläggningar nominerade till arkitekturpris

Både området runt Klarabergsgatan i Stockholm och Aga-depån i Lidingö är nominerade till Trafikverkets arkitekturpris. Syftet med priset är att lyfta fram goda exempel på arkitektur inom transportsystemet.

En del i Trafikverkets uppgift som samhällsutvecklare är att inspirera till att bygga anläggningar som är välfungerande, hållbara och vackra. Anläggningar som genom sin utformning stödjer säkra beteenden i trafikmiljöer och bidrar till människors välbefinnande.

Trafikverkets arkitekturpris delas ut vartannat år i samverkan med Sveriges Arkitekter. Tillsammans utser de en oberoende jury för priset.

Årets nomineringar

– Juryn har fått bedöma projekt som visar vilken central roll infrastruktur har i människans vardagsliv,  säger Johan Folkesson, chefsarkitekt på Trafikverket och ordförande i juryn för Trafikverkets arkitekturpris.

Två av årets fyra nominerade finns i Stockholm:

  • AGA-depån, Lidingö (Byggherre: Trafikförvaltningen Region Stockholm, arkitekt &Rundquist samt BBH Arkitektur&Teknik). I motiveringen står bland annat att: ”Anläggningens redovisande och omsorgsfulla form gör verksa
    Klarabergsgatan. Foto: Mariana Rantanen
    mheten till en del av ett stadslandskap under utveckling. De för lokstallar klassiskt valvformade taken kungör: här finns det spårvagnar!”.
  • Klarabergsgatan och anslutande gator, Stockholm (Byggherre: Trafikkontoret Stockholm, arkitekt WSP, DinellJohansson, Treeline consulting och Liljewall arkitekter). I motiveringen står bland annat att: ”Ett av de mest välanvända stråken i Sverige, tidigare ett trist bilkaos, har transformerats till en väldefinierad och gästvänlig gata som viks för flanerande, cyklister och kollektivtrafikanter”.

Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan i Stockholm 10 mars.

Information om övriga nominerade och hela motiveringarna finns under länkar.