Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Brygga på skärgårdsö fotograferad från vattnet

Båtbrygga vid Möjaström, Värmdö kommun.

Nästan 40 bryggor förlänger vägarna ut till övärlden

Visste du att Trafikverket ansvarar för nästan 40 allmänna bryggor i Stockholms län? Dessa bryggor ses nämligen som en förlängning av vägen och kan nyttjas av alla för att nå ut i vår övärld. Ta del av vad som gäller för våra allmänna bryggor.

Brygga med skärgårdsbåt som lägger till. Skylt med Trafikverket på bryggan
Båtbrygga vid Sandhamn, Värmdö kommun. Klicka för större bild.Foto: Joakim Barkman

Trafikverket har ett ansvar för en mängd allmänna bryggor i Sverige. Bryggorna ses som en förlängning av våra vägar för att kunna ta sig ut till skärgårdsöarna. På många öar finns också allmänna vägar och vårt ansvar är att koppla samman hela vägnätet.

Båtar får inte förtöjas

Det går bra att lasta och lossa vid bryggorna, de får alltså användas för tillfälligt ändamål. Men båtar får inte förtöjas vid bryggan, och gods får inte läggas på bryggan.

Trafikverket inspekterar bryggorna regelbundet och utifrån inspektionerna planeras åtgärder som ska utföras, reparation eller utbyte. Då kontrolleras också att det inte finns några båtar förtöjda. Felaktig förtöjning kan bötfällas.

Våra allmänna bryggor i Stockholms län

Inte mindre än 37 allmänna bryggor ansvarar vi för i Stockholms län. Flest finns i Värmdö kommun, därefter Norrtälje och Haninge. Våra allmänna bryggor känns igen genom att vi alltid har en Trafikverksskylt som meddelar namnet på bryggan, att det är en allmän brygga och information om vilka regler som gäller.