Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Prästkragar fotograferade mot en blå himmel med ett vitt moln

Håll koll på midsommarköerna

Midsommar är en av de största trafikhelgerna då många väljer att ta bilen och lämna Stockholm för firande på annat håll. Räkna därför med köer från och till Stockholm under midsommarhelgen.

Trafik Stockholms analytiker har tagit fram prognoser som visar var och när årets midsommarköer förväntas bli. På så sätt är det enklare att planera sin resa till tider då färre reser.

Pandemin kan bidra till en mer intensiv trafik på vägarna då fler väljer att ta bilen framför att resa kollektivt. Samtidigt kan resandet till och från midsommarfiranden bli mera utspritt i år då många arbetar hemifrån och kan välja att undvika de mest trafikintensiva resdagarna.

Utmed de stora ut- och infarterna har Trafik Stockholm, baserat på historisk trafikdata, bedömt när det är störst risk för extra köbildningar under midsommartrafiken.

image2s34b.png

Här uppstår midsommarköerna

Det är många som lämnar Stockholm för midsommar-firande på annat håll. Därför är utfartstrafiken mer intensiv än till exempel en normal fredagseftermiddag. Det gäller både i Stockholm city och på de stora vägarna ut från Stockholm. Under söndagen ska mycket av den trafik som lämnade Stockholm inför helgen tillbaka.

Till vänster: Översiktskarta över trafikintensiva vägar i Stockholms län.

Med hjälp av diagrammen kan du planera din resa till tider då färre normalt reser. 

 

Så läser du diagrammen

Diagrammen visar en genomsnittlig trafikintensitet per timme baserat på historisk trafikdata. Siffran till vänster anger vilken starttimme rutan visar. Som exempel, timme 10 visar timmen mellan klockan 10 och 11. Tisdag, onsdag, torsdag och fredag visar förväntad trafiksituation före midsommarfirandet, där fredagen är själva midsommarafton. Lördag, söndag och måndag visar förväntad trafiksituation i andra riktningen efter midsommarafton.

Trafikintensiteten har delats in i tre färger; grön, gul och röd.

Midsommar_legend.png

När diagrammet visar grönt är det bästa tiden att åka sett till hur det brukar se ut. Olyckor och andra akuta hinder kan snabbt förändra läget.

När diagrammet visar gult eller rött är det många andra som också vill åka och risken för tät trafik, plötsliga köer och helt stillastående trafik är som störst.

E4/E20 mot Nyköping och Eskilstuna
Utfartsköerna före midsommar uppstår oftast på E4/E20 söderut vid Motorvägsbron i Södertälje och sprider sig sedan mot Stockholm. Efter midsommar när trafiken återvänder till Stockholm uppstår vanligtvis köer som växer söderut vid Motorvägsbron i Södertälje och förbi Hallunda.

Forvantad_trafik_E4E20_stor.png

E18 mot Enköping
Utfartsköerna före midsommar är koncenterade till torsdagen och då främst under den sena eftermiddagen. Efter midsommar, när trafiken återvänder till Stockholm är det enbart under några få timmar som det vanligtvis blir en tät eller köig trafiksituation. Köer kan även uppstå i området kring Tensta och Rinkeby.

Forvantad_trafik_E18V_stor.png

E4 mot Uppsala
Utfartsköerna före midsommar uppstår oftast på E4 Uppsalavägen vid Stora Wäsby och sprider sig mot Stockholm. Efter midsommar, när trafiken återvänder till Stockholm uppstår köer vanligtvis förbi Upplands Väsby och genom Solna som sedan växer sig norrut.

Forvantad_trafik_E4N_stor.png

E18 mot Norrtälje
Många reser mot Roslagen över midsommar och köer förväntas uppstå både före och efter midsommarfirandet. På sträckan finns 2+1-väg som ger flaskhalsar när många vill åka där. Köer brukar bland annat uppstå i trakten kring Brottby och sprider sig då bakåt.

Forvantad_trafik_E18O2_stor.png

Väg 222 på Värmdö
Midsommartrafiken visar sig främst inför midsommarhelgen. Särskilt på sträckan mellan trafikplats Gustavsberg fram till Ålstäket, i slutet på Grisslingerakan.

Forvantad_trafik_222_stor.png

Väg 276
Inför midsommarhelgen är det högt tryck på färjan till Ljusterö, vilket riskerar att skapa köbildning från färjeläget och ut på väg 276. Det innebär att trafikanter som ska till en målpunkt norr om Roslags-Kulla utmed väg 276 alternativt kan köra E18 mot Norrtälje och därefter väg 276 söderut.

Forvantad_trafik_276_stor.png

Håll dig uppdaterad

Kom ihåg att olyckor och andra hinder snabbt kan förändra trafiksituationen. Under intensiva trafikhelger bör man räkna med att resan tar längre tid än vanligt. Tänk på att du kan undvika köer genom att planera din resa till tider då färre reser, vara ute i god tid och sök aktuell trafikinformation innan du ger dig ut i trafiken.

Ett enkelt sätt att hålla sig uppdaterad är att besöka trafiken.nu, trafikinformationskartan på Trafikverkets webbsida eller lyssna på trafikrapporterna på radion.

Att tänka på inför din resa

 • Starta resan i god tid – midsommar är en av de stora trafikhelgerna med mycket trafik som gör att resan kan ta längre tid än vanligt.
 • Planera färdvägen så att den så långt som möjligt sker på en mötesfri och säker väg.
 • Var utvilad – för de flesta innebär midsommar längre resor än vanligt.
 • Kör aldrig onykter.
 • Förhindra att någon annan kör onykter.
 • Låt bilen stå dagen efter en fest.
 • Åk aldrig med en onykter förare.
 • Kör inte fortare än hastighetsbegränsningen.
 • Se till att alla är bältade.
 • Låt bli mobilen när du sitter vid ratten.
 • Håll avstånd.
 • Ta regelbundna raster. En trött förare kan vara lika farlig som en onykter förare.