Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bilden visar en person som cyklar genom ett höstlikt landslap. Bladen på träden är gula och gröna. Personen har cykelhjälm och cyklar så att enbart ryggen syns.

Nu startar ansökningsperioden för stöd till cykelåtgärder i Stockholmsområdet

Kommuner och regioner kan under perioden 18 oktober till och med den 30 november söka stöd för cykelåtgärder som bidrar till att utveckla och främja hållbara stadsmiljöer, genom de så kallade stadsmiljöavtalen.

I december 2020 beslutade riksdagen om en tillfällig förstärkning inom stadsmiljöavtalen riktad mot just cykelåtgärder och i budgetpropositionen för 2022 är det 200 miljoner kronor. Syftet är att fler personer ska kunna välja cykeln som transportmedel.

- Stödet kan ges till investeringar i städer som syftar till att fler ska välja cykeln som transportmedel. Men stöd kan också beviljas för innovationer som främjar cyklandet i regionen, säger Mårten Johansson, strategisk planerare på Trafikverket.

De åtgärder, och motprestationer, som kommuner och regioner söker bidrag för måste genomföras under perioden 2021-2023.

Intresset för att resa mer hållbart och använda cykeln ökar i Stockholmsområdet. Det ska vara enkelt och säkert att gå, cykla och åka kollektivt. Och fler ska ha möjlighet att ta cykeln längre sträckor och under större delen av året.

- Därför förbättrar Trafikverket för dig som går och cyklar på flera sätt; dels genom forskning och innovation och bidrag såsom stadsmiljöavtalen samt genom underhåll och utbyggnad  av statliga cykelvägar, avslutar Mårten Johansson.

Här nedan visas ett urval av de gång- och cykelåtgärder som Trafikverket nyligen genomfört eller planerar att genomföra i regionen.

Karta över Stockholms län. I kartan finns de platser där det görs förbättringar för de som går och cyklar.

Klicka på kartbilden för att få en större karta.pdf (0,8 MB)