Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Alla vill komma hem från jobbet, även de som arbetar på våra vägar

Just nu pågår det många vägarbeten i länet. När arbetena måste samsas med trafiken har du som förare en viktig roll. Alla vill vi komma hem från jobbet, det gäller även de som arbetar längs med våra vägar.

För att du ska kunna köra säkert sköter vi om och underhåller våra vägar, tunnlar och broar. Det gör vi för att öka tillgängligheten och göra dina resor smidigare när vi är klara.

Det finns flera anledningar till att arbetena görs under den här perioden. Dels är vi beroende av vädret för många av arbetsmomenten, dels för att arbetspendling och yrkestrafik inte är lika intensiv som under resten av året.

Tagga ner – rätt hastighet räddar liv

För alla som jobbar ute på vägarna är det en utsatt och farlig arbetsplats.

– Det inträffar tyvärr ett flertal trafikolyckor vid vägarbeten varje år där någon person skadas. Det händer även att trafikanter kör på energiupptagande skydd (TMA) eller något annan typ av tungt skydd vid arbetsplatsen. Därför krävs det extra mycket hänsyn och uppmärksamhet från dig som förare när du passerar, säger Stefan Lindgren avdelningschef för Underhåll Öst/Stockholm.

Det finns mycket du som trafikant kan göra för att öka säkerheten på vägen. Hjälp alla som har vägen som sin arbetsplats genom att hålla skyltad hastighet och ordentligt avstånd.

Har du bråttom och kör för fort påverkas restiden bara marginellt. Om du kör i 80 km/timmen istället för 90 förlorar du maximalt 50 sekunder per mil. Andra vinster är minskade bränslekostnader och lägre koldioxidutsläpp.