Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Visning av efterlängtad mötesfri etapp på E18 väster om Karlstad

En sju kilometer lång sträcka av E18 mellan Björkås och Skutberget strax väster om Karlstad har byggts om till mötesfri fyrfältsväg. Tisdagen den 23 maj visade Trafikverket sträckan för representanter från Region Värmland, Karlstads kommun och media.

Lena Erixon i varselkläder och hjälm i samtal med en kvinna.
Lena Erixon gladdes åt ombyggnaden som förbättrar trafiksäkerheten

– Detta är en efterlängtad dag. Det innebär att trafiksäkerheten blivit mycket bättre på en svårt olycksdrabbad vägsträcka, sa Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon i sitt tal.

Även kommunalrådet Per-Samuel Nisser och Tomas Riste, ordförande i regionstyrelsen i Region Värmland, framhöll trafiksäkerheten och framkomligheten i sina tal.

Visningen av etappen skedde på en nybyggd faunabro som gör det möjligt för djuren att korsa vägen i en naturlig miljö. Där erbjöds också en fin utsikt över den nybyggda fyrfältsvägen.

Besökarna fick också en guidad busstur på den nya vägsträckan då projektledare Martin Bergvall berättade om de lösningar som gjorts i gott samarbete med entreprenören Segermo (som numera ingår i NRC Group).

Etappen är byggd i ny sträckning söder om det inre skyddsområdet för Sörmons vattentäkt. Mitt på sträckan har en ny trafikplats, Sörmomotet, byggts. Etappen får också en ny rastplats. I projektet ingår en ny gång- och cykelväg som delvis byggs på den "gamla" E18-etappen.

Projektet har genomförts med stor hänsyn till naturmiljön och skyddsvärda djur och växtarter, eftersom den nya vägen går igenom Sörmons naturreservat med höga naturvärden.

Trafiken släpps på den 12 juni cirka fyra månader tidigare än ursprungligen planerat och den 9 juni anordnas ett motionslopp på sträckan.

– Det blir enda tillfället att springa på vägen, så passa gärna på att anmäla er på IF Götas webbplats, uppmanade dagens konferencier Håkan Wennerström, regional direktör i Trafikverket Region Väst.

Människor i varselkäder i ett partytält som lyssnar till någon
Mingel vid visningen