Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Nya hastighetsgränser på E18 i Värmland

Under juni-augusti skyltar Trafikverket om delar av E18 i Värmlands län. Anledningen är att vi anpassar hastigheterna efter vägens säkerhetsstandard. De nya hastighetsgränserna är 100 respektive 110 kilometer per timme.

Delar av E18 i Värmland får nya hastighetsgränser, 100 respektive 110 kilometer per timme, från den 19 juni. Trafikverket arbetar systematiskt med att se över hastighetsgränserna på de statliga vägarna för att anpassa dem till vägarnas säkerhetsstandard.

På vissa vägar kan vi höja hastighetsgränsen; andra vägar får sänkt hastighetsgräns. Vi började att skylta om hastighetsförändringarna hösten 2016 och kommer att fortsätta under de närmaste åren i etapper och över hela landet. Delar av E45 i Värmland kommer att skyltas om i slutet av augusti.

Rätt hastighet på väg räddar liv

Om alla håller hastighetsgränserna kan nära 80 liv räddas varje år.

– Vi vill ha effektiva resor och transporter, säger Sandra Nordahl, Trafikverkets samordnare av hastighetsöversynen. Men samtidigt kan vi inte tumma på säkerheten. På sikt ska en väg generellt sett vara mötesfri för att Trafikverket ska sätta en högre hastighet än 80 kilometer per timme.

Om man kör 90 kilometer per timme i stället för 80 är risken att omkomma 70 procent högre vid en krock. En krock i 90 motsvarar ett fall från tionde våningen. Att lätta på gasen ger även lägre bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp.