Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Fryksdalsbanan stängd dagtid 29 juni–22 juli 2018

Trafikverket har beslutat att stänga Fryksdalsbanan för all trafik dagtid kl. 09.00–22.00 under perioden 29 juni–22 juli. Det mycket varma och soliga vädret innebär stor risk för solkurvor och sättningar i banan och det går då inte att framföra trafik.

Under den senaste perioden har Fryksdalsbanan fått stängas med mycket kort varsel då det har uppmätts för höga temperaturer i rälen. När temperaturen i rälen blir över 40 grader finns en stor risk för solkurvor och sättningar i banan, vilket betyder att det inte går att framföra trafik på ett säkert sätt.

Så här påverkas trafiken

Trafikverket har en dialog med berörda järnvägsföretag för både person- och godstrafik.

Värmlandstrafiken kör på morgonen ett tåg Torsby–Karlstad (med stopp på mellanliggande stationer), ett tåg Karlstad–Sunne och ett tåg Sunne–Karlstad samt på kvällen ett tåg Karlstad–Torsby. För mer detaljerad information om ersättningstrafik hänvisas resenärer till respektive tågbolag.

Godstrafik kommer att framföras nattetid då banan är svalare, för att säkerställa näringslivets transporter.

Under tiden som banan är avstängd kommer ett antal planerade arbeten att utföras. Bland annat kommer arbeten göras så att banan bättre kan hantera temperatursvängningar.

Vad gör Trafikverket i framtiden

Trafikverket driver ett projekt på sträckan Kil–Sunne, där vi utför förberedande arbeten för att kunna höja hastigheten på sträckan och även höja säkerheten. Fryksdalsbanan finns även med i nationell plan för perioden 2018–2029, vilket innebär en upprustning av banan.