Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

En 20-tal människor med reflexvästar sitter och tittar på en presentation. Foto: Anna-Karin Boström.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Stand down för att uppmärksamma arbetsmiljön

Tystnaden i lokalen var kompakt, 78 människor stod med huvudena sänkta och reflekterade, många över de som aldrig kom hem. Den tysta minuten tog slut, nackar rätades ut, stolar skrapade. Någons mobiltelefon ringde, vardagen var tillbaka.

Trafikverket är Sveriges största aktör inom byggandet av infrastrukturprojekt. För sjunde året i rad uppmärksammas säkerheten på arbetsplatserna genom Stand down, en manifestation på alla landets Trafikverkskontor och flera av våra anläggningsarbeten.

I Västerbotten gick alla entreprenörer på Västra länken och Umeåprojektet samman och lade ner arbetet under en stund. För att samlas och fokusera på arbetsmiljön, men även för att minnas och hedra de kollegor som aldrig kom hem efter arbetet. NCC, GRK Infra AB och Peab med underentreprenörer deltog i en mäktig manifestation.

De senaste sex åren har tolv personer mist livet i anläggningsprojekt runt om i Sverige, något både Trafikverket och branschen anser är oacceptabelt.

I anläggningsbranschen sker cirka

  • 3 olyckor i snitt varje vecka med lång sjukskrivning som följd
  • 2 olyckor per år som har dödlig utgång.
     

Årets tema för Stand down var ”Min roll i laget är avgörande för säkerheten”. I samarbete med anläggningsbranschen har Trafikverket tagit fram en handlingsplan,  Tillsammans mot 0 olyckor i anläggningsbranschen. Det är ett branschsamarbete för arbetsmiljöfrågor. Stand down är ett led i arbetet för att vi ska närma oss nollvisionen, det vill säga att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i vår bransch. Årets Stand down ägde rum den 26 september.

Trafikverkets vision är att alla ska komma fram smidigt, grönt och tryggt. Säkerheten på arbetsplatsen är en förutsättning för att vi ska kunna genomföra all vår verksamhet och leva upp till visionen.