Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Snart dags att underhållsmåla Högakustenbron

Våren betyder målning för många fastighetsägare. Det samma gäller den infrastruktur som Trafikverket ansvarar för. I år ska de lodräta hängkablarna på Högakustenbron målas. Medan arbete pågår måste vi stänga av halva bron.

Hängkablarna, som är hårt utsatta för väder och vind, målas med ett mellanrum på 10 till 15 år. Och nu är det alltså dags igen. Med start under maj ska Trafikverkets entreprenör därför klättra upp i den 182 meter höga bron utrustad med färg, pensel och annan målarutrustning.

– Det handlar om ett planerat underhåll. Vi måste underhålla vår infrastruktur – annars håller den inte lika länge som vi önskar, säger John Löfgren, projektledare på Trafikverket.

Medan entreprenören jobbar måste halva bron vara avstängd för trafik. Det kan tyckas konstigt eftersom entreprenören inte jobbar på själva körbanan, men avstängningen är nödvändigt för att kunna transportera personal och utrustning. Det är också en säkerhetsåtgärd om någon mot förmodan skulle tappa någonting.

Det kommer alltid vara möjligt att passera bron på resterande två körfält. Hastigheten kommer dock att vara sänkt och det kommer inte vara tillåtet att köra om på bron.

Arbetena påbörjas under maj och beräknas färdiga till hösten. Arbetet fortsätter under 2020 under samma period.

– Hur lång tid det tar beror framförallt på väder och luftfuktighet, säger John Löfgren.