Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Risk för halka vid dammbindning i Sundsvall

För att hålla nere halten av farliga partiklar dammbinder vi tillsammans med Sundsvalls kommun vissa centrala vägar. Arbetet med dammbindningen sker nattetid och det finns risk för halka. Håll koll på skyltar om dammbindning och ta det extra försiktigt.

I Sundsvall har vi i perioder problem med höga halter av partiklar. Det brukar vara tidigt på våren eller tidig höst. Båda dessa perioder är tider då många bilar har dubbdäck men gatorna är torra. 

För att minska utsläppen av partiklar dammbinder vi  vissa gator under perioden då det är störst risk för vägdamm och förhöjda partikelhalter. Vi sprider kalciumklorid, så kallat ”sommarsalt,” på de största gatorna i centrala Sundsvall för att vägbanan ska bli fuktig och därmed damma mindre. Eftersom fukt tillsätts på vägbanan kan det därför bli halt efter dammbindningsfordonet passerat, så se till att anpassa hastigheten.

Spridningen görs med ett flytande dammbindningsmedel. Ett par timmar efter spridningen kan den blöta vägbanan upplevas som hal eftersom friktionen minskar. Trafikanter uppmanas att ta det extra försiktigt vid dessa tillfällen.