Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Allé vid Strömsholms slott restaureras

Nu sker plantering av nya träd i allén som leder upp till Strömsholms slott. Vissa träd har blivit för dåliga, andra har drabbats av sjukdomar. Det är därför nödvändigt att avverka en del och plantera nya.

Karl XII har garanterat passerat genom den ståtliga allé som leder upp mot Strömsholms slott, två mil sydväst om Västerås. Han lärde sig rida på platsen och några av ekarna i trakten har förmodligen sitt ursprung från samma tid. Träden i allén består av ask, al, lind, kastanj, pil och lönn.

– Vi har haft ett nära samarbete med länsstyrelsen, Statens fastighetsverk och hovet innan vi har påbörjat arbetet, berättar Ove Eriksson, miljöspecialist på Trafikverket. Och nu är planteringen i full gång.

­Ska Trafikverket verkligen bekosta planteringen av träd?
– Ja, det ska vi. Vi ska säkerställa att det finns alléer även för framtida generationer. Det är en del av vårt kulturarv, säger Ove Eriksson. Det finns riktade miljöpengar till Trafikverkets arbeten med bland annat alléer, faunapassager och kulturminnen.