Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nya hastighet
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Nya hastighetsgränser på väg 252 i Västmanland

Trafikverket skyltar om delar av väg 252 i Västmanlands län. Anledningen är att vi anpassar hastigheterna efter vägens säkerhetsstandard. Den nya hastighetsgränsen är 100 kilometer per timme.

Delar av väg 252 i Västmanlands län får ny hastighetsgräns, 100 kilometer per timme, från den 21 augusti. Trafikverket arbetar systematiskt med att se över hastighetsgränserna på de statliga vägarna för att anpassa dem till vägarnas säkerhetsstandard.

På vissa vägar kan vi höja hastighetsgränsen; andra vägar får sänkt hastighetsgräns. Vi började att skylta om hastighetsförändringarna hösten 2016 och kommer att fortsätta under de närmaste åren i etapper och över hela landet.

Rätt hastighet på väg räddar liv

Om alla håller hastighetsgränserna kan nära 80 liv räddas varje år.

– Vi vill ha effektiva resor och transporter, säger Sandra Nordahl, Trafikverkets samordnare av hastighetsöversynen. Men samtidigt kan vi inte tumma på säkerheten. På sikt ska en väg generellt sett vara mötesfri för att Trafikverket ska sätta en högre hastighet än 80 kilometer per timme.

Om man kör 90 kilometer per timme i stället för 80 är risken att omkomma 70 procent högre vid en krock. En krock i 90 motsvarar ett fall från tionde våningen. Att lätta på gasen ger även lägre bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp.