Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Trafikverket och Polisen samarbetar för säkrare rastplatser

Stölder, hot, bosättningar och uppställda bilar försvårar för den som vill få en trygg paus på rastplatser. Trafikverket och Polisen samarbetar därför kring 19 rastplatser längs E6:an för att göra dem tryggare.

Det nya samarbetet gäller alla rastplatser längs E6, från norska gränsen till Snapparp i söder, som är en av vägarna med mest kriminalitet i Sverige. Trafikverkets driftområde, där bland annat rastplatserna finns, har en utpekad kontakt hos lokalpolisen och de kortare kontaktvägarna ska göra att eventuella insatser kan göras snabbare.

Gemensamt har de båda myndigheterna besökt rastplatser för att se hur man rent fysiskt kan göra dem säkrare. Det kan handla om att Trafikverket tar bort buskage och förändrar belysningen så att det blir svårare att begå brott utan upptäckt.

Den lokala polisen kommer dagligen att besöka rastplatserna i sitt område, för att informera om hur bilister och åkare kan förhindra stölder i bilar, husvagnar och släp och dessutom se så att allt ser bra ut på rastplatsen.

Samarbetet kommer att pågå hela sommaren och kommer att utvärderas till hösten. Men Trafikverket har redan märkt av positiva effekter.

Det är förbjudet enligt väglagen att använda rastplatsen mer än 24 timmar utan tillstånd från Trafikverket.