Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kollage: bild och karta, Götetunneln
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Dags att planera höstens resvägar

Semestern är över och skolstarten närmar sig. Då blir det mer trafik och mer köer i Göteborg, särskilt nu när Götatunneln är enkelriktad. Därför är det bra om fler kan ställa bilen och välja andra färdsätt.

Under högsommaren är arbetspendlingen betydligt mindre. Men eftersom Götatunneln är enkelriktad har det ändå uppstått köer i sommar, framförallt i Allén och på Stora Badhusgatan (ovanpå Götatunneln).

En större påfrestning på hela trafiksystemet i Göteborg väntar nu en bit in i augusti, då många vuxna och barn återvänder till arbetsplatser och skolor. Om du kör bil i centrala staden får du därför räkna med längre restider än normalt.

– Vi mäter restiderna på de stora pendlingsstråken till och från Göteborg och även genom centrum och publicerar dessa restidsanalyser dagligen på vår sajt trafikgoteborg.se, säger Magnus Vennersten, kommunikationsansvarig på Trafik Göteborg.

– Med hjälp av våra restidsanalyser kan du till exempel jämföra fem alternativa vägar från Järnbrottsmotet till Gullbergsmotet vid Tingstadstunneln och se hur lång tid bilresan tar vid olika tider på dygnet, fortsätter Magnus Vennersten. Om du inte har centrum som mål kan du med fördel välja lederna runt staden; våra trafikanalyser visar att det i vissa fall går fortare än att köra genom staden.

Göteborg växer – sök alternativa resor

Göteborg växer och utvecklas kraftigt och fler trafikstörande projekt väntar de kommande åren. På sikt bör fler människor därför välja kollektivtrafik, samåkning och cykel.

Frågan alla borde ställa sig är om det är möjligt att lämna bilen hemma och gå, cykla eller åka kollektivt i stället? Om alla som brukar köra bil i Göteborg ställer bilen en dag i veckan minskar trafiken med 20 procent och det kommer att minska köerna väsentligt. Det är kanske dags för en ny vana, som är bra för både hälsa och miljö?

– Vårt budskap är att du bör planera din resa genom att ta del av den information som finns på trafikgoteborg.se och att du söker alternativ som passar just din resa och restider, säger Magnus Vennersten.

– Den 20 augusti byter Västtrafik tidtabeller och det kommer att gå fler bussar och spårvagnar än under sommaren, säger Mikael Olsson, enhetschef leverans på Västtrafik. Vi kommer att ha en provåkningskampanj med start vecka 33 för att uppmuntra fler att ställa bilen. Samtidigt ser vi gärna att de som reser kortare sträckor överväger att gå eller cykla.

– På trafikgoteborg.se finns allt du som trafikant behöver för att kunna planera din resa. Här finns till exempel länkar till reseplaneraren för kollektivtrafiken och till en cykelreseplanerare. Här finns också trafiknyheter plus information om hur läget är i trafiken just nu, avslutar Magnus Vennersten.

Bakgrund

Götatunneln stängdes av för trafik i östlig riktning, från Järntorget mot Centralstationen, den 25 juni. Enkelriktningen beräknas pågå i 25 veckor, till mitten av december. Orsaken till enkelriktningen är dels att Götatunnelns tak ska förstärkas inför byggnationen av Västlänken, dels att det pågående bygget av den nya Hisingsbron kräver arbeten i anslutning till Götatunnelns östra mynning. Samtidigt passar Trafikverket på att förnya informationssystem för trafikledning inne i Götatunneln

Trafik Göteborg är ett samarbete mellan Trafikverket, Göteborg Stad och Västtrafik.

Mer information

All trafikinformation finns samlad på ett ställe: trafikgoteborg.se/
Dagligen uppdaterade analyser av restider.