Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Se hur Heneporten skjuts på plats

Under sista helgen i juli stängdes Västra stambanan av helt, bland annat för att skjuta in (lansera) den nya vägporten under Västra stambanan i Hentorp utanför Skövde. Nu kan du se en film som beskriver förloppet.

Under våren har vi byggt den nya vägporten fristående, vid sidan av den befintliga porten, och under helgen 25–29 juli sköt vi in den på rätt plats efter att har rivit den gamla vägporten. Den cirka 1100 ton tunga vägporten har nu flyttats 30 meter med hjälp av tre grävmaskiner, en lastmaskin och fyra dumprar för att få sin slutliga plats under Västra stambanan.

Metoden att skjuta in en färdig vägport är mer komplex än att bygga den på rätt plats från början men har en stor fördel; tågtrafiken behöver inte stängs av mer än absolut nödvändigt. På mindre än fyra dygn var porten bytt och tåg kunde åter igen passera.

Se en timelapsfilm på helgens arbete (2:14).

Här är en lite längre film om hur det gick till när vi bytte Heneporten (4:23):

Heneporten trafikeras av bilar, bussar i linjetrafik och cyklister. Den gamla porten tillät endast ett körfält med begränsad fri höjd. I den nya vägporten ryms ett körfält i vardera riktningen samt en gång- och cykelbana i full fri höjd. Det är Skövde kommun som har tagit initiativet till projektet och finansierar det medan Trafikverket har planerat, projekterat och genomfört projektet.

Projektet beräknas vara avslutat i slutet av september.