Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Järnvägsspår. Foto: Kenneth Hellman
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Under påsken förbättrar vi järnvägssystemet i väst ytterligare

Vi rustar upp, bygger ut och moderniserar järnvägen i Sverige och genom att effektivisera underhållet minskar vi störningarna. Vi gör åtgärder där det ger mest effekt för hela systemet och under påsk gör vi extra mycket i Göteborg och Stockholm.

Anpassade tidtabeller

Arbetena har planerats långt i förväg och därför är tågbolagens tidtabeller redan anpassade. Det kan innebära justerad och längre restid och i vissa fall ersättningstrafik.

– Vi gör allt vi kan för du som behöver resa ska kunna göra det så smidigt som möjligt, även när vi måste vara ute i spåranläggningen och jobba. Vi har ett mycket bra samarbete med tågbolagen, säger Madelene Frödell, avdelningschef på verksamhetsområde Trafik i väst.

Vi förbättrar järnvägssystemet

Påskens arbeten är en del av den totala upprustningen i Sverige de kommande åren, som är större än någonsin.

Stora arbeten på järnvägen under påskhelgen (nationell nyhet)

I Olskroken – en av de viktigaste järnvägsknutarna i landet – möts fem banor för person- och godstågstrafik, däribland Västra stambanan. Under påsk gör vi stora arbeten då vi bygger om till planskilda järnvägsspår, vilket betyder att järnvägsspåren korsar varandra i olika nivåer.

– Det är nödvändigt för att öka kapaciteten, framkomligheten och driftsäkerheten för all tågtrafik till och från Göteborg. Arbetet vi gör i Olskroken är en av alla förbättringar som sker för trafiken in och ut från Göteborg C nu och återkommande under flera års tid, fortsätter Madelene.

Under påskveckan körs färre godståg på järnvägen. Därför passar vi på att utföra arbeten på Hamnbanan, den viktiga järnvägslänken för gods till och från Göteborgs hamn och vidare ut i Sverige och världen. För att klara det ökade behovet av godstransporter på järnväg byggs delar av banan ut till dubbelspår. Vi arbetar dygnet runt under påskhelgen.

Järnvägssträckan mellan Stockholm C och Stockholms södra, den så kallade Getingmidjan, stängs av både inför och under påskhelgen för att göra nödvändigt underhålls- och förbättringsarbete. Det är en av landets mest trafikerade tågsträckor. Satsningen är avgörande för att punktligheten i hela Sverige ska förbättras och under tiden som arbetena pågår påverkas trafiken på Västra stambanan mellan Stockholm och Göteborg och vidare söderut.

Läs mer om projekt Getingmidjan

Vi genomför spårväxelbyte för bättre driftsäkerhet på sträckan Norsesund–Lerum och utför även arbeten med växlar och kontaktledningsbryggor för att minska risken för störningar mellan Bryngenäs och Floda, också detta på Västra stambanan.

Om du ska åka tåg under påsk är det värt att kolla upp din resa extra noga med ditt tågbolag.

Västra stambanan: Göteborg–Alingsås/Stockholm/Mariestad/Nässjö

Från 9/4 23.15 till 13/4 14.00 är tågtrafiken Göteborg–Partille och Göteborg–Alingsås/Vårgårda ersatt med buss.

Från torsdagen den 2 april 22.00 till tisdagen den 14 april 05.00 är Getingmidjan i Stockholm avstängd. Avstängningen påverkar bland annat fjärrtågsresenärer mellan Stockholm och Göteborg och den innebär en förlängd restid och byte till pendeltåg inom Stockholm.

Norge/Vänerbanan: Göteborg–Älvängen och Göteborg–Karlstad/Oslo

Från 9/4 23.15 till 13/4 14.00 är samtliga tåg till och från Göteborg C inställda på hela eller delar av sträckorna.

  • Du som ska mot Älvängen och Vänersborg hänvisas till spårvagn från Drottningtorget till Gamlestaden.
  • Du som ska mot Karlstad hänvisas till buss mot Trollhättan.
  • Du som ska mot Oslo hänvisas till buss.

Bohusbanan: Göteborg–Strömstad

Från 9/4 00.00 till 13/4 15.00 är tågtrafiken mellan Göteborg och Uddevalla inställd på hela eller delar av sträckan. Buss ersätter på sträckan Göteborg–Kode. Välj kringliggande trafik till och från Ytterby.

Västkustbanan: Falkenberg–Laholm

Från 11/4 21.15 till 12/4 06.00 samt 13/4 22.00-24.00 kan inga tåg passera Halmstad, trafiken är inställd på sträckan. Buss ersätter.

Älvsborgsbanan: Uddevalla–Herrljunga

Från 10/4 00.00 till 13/4 23.59 är tågtrafiken mellan Uddevalla och Grästorp ersatt med buss.

Efter påsk

Om du ska åka söderut från Göteborg efter påsk, var då medveten om att vi stänger av tågtrafiken fredag till söndag 17-19/4 under tiden vi utför arbeten söder om Varberg. Det är förberedande arbeten för Varbergstunneln mellan Varberg och Hamra på Västkustbanan. Det påverkar tre Öresundståg per kväll/natt under perioden, då det blir byte till buss i Laholm respektive Kungsbacka.

Vid trafikplats 42 i Halmstad, södra infarten, möts E6 och Västkustbanan. Där bygger vi en ny bro/vägport för gång- och cykeltrafik under Västkustbanan. Genom denna åtgärd försvinner en del av barriären mot havet. Arbetet pågår 17/4-19/4 och under tiden är tågtrafiken avstängd. För uppgifter om ersättningstrafik, kontakta ditt tågbolag.

 

Mer information 

Du hänvisas till respektive tågbolag för ytterligare information om trafikplanering, restider och ersättningstrafik, se respektive länk till trafikinformation nedan.
Det är alltid tiden på din biljett som gäller.

Vi hänvisar även till rutan med trafikinformation för Tåg och Meddelanden på Trafikverkets startsida.

trafikinformationsruta pa trafikverket punkt se.png

Tack för att du följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och visar hänsyn när du reser:
Håll avstånd – Res bara om du måste – Undvik rusningstrafik om du kan.