Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Under påskhelgen förbättrar vi järnvägen – planera din resa om du måste åka tåg

Under påskhelgen gör vi flera stora förbättringsarbeten på järnvägen. För dig som måste resa med tåg kommer det att märkas. Ibland går det färre tåg, ibland leds trafiken andra vägar och ibland ersätts trafiken helt med buss.

Det pågår en historisk satsning på infrastruktur. Samtidigt som vi rustar upp och moderniserar vårt befintliga transportsystem, bygger vi på flera håll också helt ny järnväg.

– Tillsammans med tågbolagen gör vi vårt bästa för att du som behöver resa ska kunna göra det så smidigt som möjligt. De arbeten med järnvägen som görs under påsk har planerats långt i förväg och därför är tågbolagens tidtabeller redan anpassade, säger Madelene Frödell, avdelningschef på verksamhetsområde Trafik i väst.

Res bara om du måste

Under pandemin behöver vi hjälpas åt att minska risken för trängsel i transportsystemet. Res därför bara om du måste. För dig som behöver resa med tåg under påsken är det extra viktigt att planera din resa hela vägen från dörr till dörr. Mer information om just din resa hittar du där du köper din biljett.

Vi rustar upp, moderniserar och bygger nytt

Järnvägen är ett sammanhängande system som sträcker sig som en livsnerv genom hela Sverige. Vi gör åtgärder där det ger mest effekt för hela systemet. Vi bygger ny järnväg och lägger den under städer för att de ska kunna växa och utvecklas ovan mark. Vi rustar upp järnvägen för att den som reser ska kunna lita på att komma fram i tid. Varje del bidrar till en bättre helhet. När vi rustar och bygger ut ger det positiva effekter på fler ställen än bara där vi jobbar.

Större arbeten under påskhelgen

Under påskhelgen reser färre med tåg än under vanliga vardagar. Därför passar vi på att göra extra mycket arbeten just då. Exempel på några av de större arbeten vi gör i påsk:

  • Vid Olskroken bygger vi om en av de viktigaste knutpunkterna i det västsvenska järnvägssystemet. Bland annat separeras järnvägsspåren som möts här till olika nivåer med hjälp av broar. Vilket underlättar för all tågtrafik till och från Göteborgs central.

  • I Varberg bygger vi dubbelspår och en ny tågtunnel under centrum. Utbyggnaden är bland de sista i en rad satsningar som vi gör på järnvägen mellan Göteborg och Malmö. Vi arbetar också med dubbelspår i Ängelholm-Maria. Det sista som sedan återstår för att hela Västkustbanan ska bli dubbelspårig är en sträcka på fyra kilometer mellan Maria-Helsingborg. När vi är klara blir det smidigare både att pendla i närområdena och att ta sig med tåg hela vägen längs sydvästra Sverige.

  • Samtidigt som tågtrafiken ändå behöver påverkas av de större utbyggnaderna, passar vi på att göra andra nödvändiga arbeten i närheten. För att järnvägen ska fortsätta att fungera med så få störningar som möjligt, gör vi under påsk underhållsarbeten av till exempel tunnlar och räls vid bland annat Almedal, Kungsbacka och Åsa.