Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bild över Älvsborgsbron, i mitten syns de avslutande arbetena som nu är klara

Arbeten på Älvsborgsbron avlutas i tid

Trots komplicerat arbete och med trafiken hela tiden bakom ryggen kan tre års renoveringsarbete på Älvsborgsbron i Göteborg avslutas enligt tidplanen. Idag, måndag den 30 augusti kan biltrafiken använda samtliga påfarter och alla sex körfälten igen.

De första planerna för renoveringen innehöll nio månaders jobb per år i tre år. Efter diskussion med näringslivet och en beräkning av samhällskostnader bestämde sig Trafikverket för att satsa extra pengar på en kortare genomförandetid. Resultatet blev dygnetrunt-jobb under halva den planerade tiden, med flera skiftgående arbetslag. Varje års etapp har utförts under sommarhalvåren och enligt gällande budget och enligt tidplanen.

 - Det är vi såklart stolta över. Det är alltid svårt att arbeta i befintlig anläggning, man vet aldrig vilka problem som dyker upp i gamla konstruktioner, säger Trafikverkets projektledare Thomas Lundgren.

De nödvändiga renoveringarna som utförts är bland annat byte av 61 övergångskonstruktioner, ny beläggning på hela bron, en ny mittbarriär med dubbla skyddsräcken och ny och förbättrad barriär mot gång- och cykelbanorna.

På den över femtio år gamla bron behöver ytterligare åtgärder göras de kommande åren, men dessa kommer att kunna genomföras utan större trafikpåverkan. Återstår gör också en del efterarbeten som gör att den östra gång- och cykelbanan måste hållas stängd till 15 oktober.

 -  Vi förstår ju att många har blivit påverkade av arbetena. Till dem vill vi säga tack, för visad hänsyn och förståelse.  Belöningen kommer nu – en säkrare bro som ska hålla i många år till och med minskad risk för akuta fel, säger Thomas Lundgren.

Högsta tillåtna hastighet över bron blir åter 70 km/h från och med måndag 30 augusti.