Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Urspårning Frövi – aktuellt läge

Tågen förbi Frövi väntas kunna gå som vanligt, med vissa hastighetsnedsättningar, från och med i kväll, torsdag 7 januari.

Vid tretiden natten mot onsdagen 2 december spårade ett godståg ur i höjd med Frövi i Lindesbergs kommun. Ingen person kom till skada, men det blev omfattande skador på järnvägen.

Vår nuvarande prognos är att tågen ska kunna gå förbi Frövi som vanligt från och med torsdag den 7 januari klockan 20.00. Vissa hastighetsnedsättningar kan komma att vara kvar.

Trafikverket har löpande dialog med alla berörda järnvägsföretag och entreprenörer. Valet att tidigare inte släppa fram reducerad persontrafik under dagtid grundar sig på ambitionen att kunna återställa banan så fort som möjligt.

Omfattande skador

Det var natten mot den 2 december som den sista vagnen på ett godståg spårade ur i en växel i höjd med Frövi. Tåget körde sedan cirka en mil vilket fick till följd att sliprar har skadats och att kontaktledning har rivits ner. Trafikverket utreder orsaken till olyckan.

Entreprenören har sedan urspårningen arbetat med att återställa skadorna.

  • Den urspårade vagnen bärgades under torsdagen den 3 december.
  • Skadade växlar har tagits bort eller fått skadade komponenter utbytta.
  • Skadad räl och sliprar byts ut. Totalt behöver vi byta cirka 30 kontaktledningsstolpar och cirka 14000 slipers.
  • Nedriven kontaktledning monteras upp.
  • Tre broar kontrolleras.