Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Pendlare mellan Sverige och Danmark – Hur påverkas du av gränskontrollerna?

Gränskontrollerna har påverkat trafiken över Öresund. Detta påverkar särskilt alla de som dagligen reser mellan Sverige och Danmark för att jobba eller studera. En studie pågår under våren för att kartlägga vilka konsekvenser det fört med sig.

Syftet med studien är att få en bättre förståelse för vad restidsförändringar kan betyda för olika människor i deras vardag. Vad gör du för att försöka anpassa dig och hur påverkas du i din vardag?

Erfarenheter samlas bland annat via en webbaserad enkätundersökning. På kort tid är det redan flera hundra som tagit sig tid att svara på enkäten.

– Glädjande med så stort intresse, säger doktorand Karin Winter som håller i forskningsstudien men tillägger att det också speglar i vilken stor utsträckning som pendlare påverkas av förändringarna.

– Många jag talat med är frustrerade över situationen och välkomnar att konsekvenserna beskrivs. Det blir lätt mycket prat om punktlighet och mindre om den stress många känner. Hinner jag hem i tid för att hämta på dagis?

Studien är en del av ett avhandlingsarbete om samhälleliga och sociala dimensioner av transportplanering. Arbetet finansieras av Trafikverket och genomförs vid KTH, Avdelningen för Urbana och Regionala studier.

Länk till enkäten: www.sundresa.se