Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Järnvägsunderhållet – het fråga i media

Miljarder saknas – de här tågsträckorna kan stängas, så lyder rubriken i en artikel i Svenska Dagbladet i dag.

I en artikel beskrivs behovet av ytterligare miljarder till underhållet för att upprätthålla dagens nivå på järnvägen. Det är också vad Trafikverket kommit fram till i inriktningsplaneringen som nyligen lämnats till regeringen. Att avgöra hur medel fördelas är i slutänden ett politiskt beslut.

Svenska Dagbladet presenterar ett antal lågtrafikerade banor som anges vara i farozonen för nedläggning. Det är banor som i Järnvägsnätsbeskrivningen pekats ut för att underhållsbehovet är särskilt stort och där till exempel hastighetsnedsättningar kan bli aktuella. Alla järnvägar kan stängas tillfälligt om det finns akuta säkerhetsrisker, för att sedan öppna igen efter åtgärder. Det finns alltså inget överhängande nedläggningshot över de utpekade järnvägarna.

I artikeln listas också ett antal investeringsprojekt där det än så länge saknas beslut om byggstart. Objekten finns med i Trafikverkets planering och arbete pågår. Skulle det bli förändringar i planen är det ett politiskt beslut.