Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Lägre punktlighet i januari 2016

Vintern, en rad händelser och banarbeten har påverkat punktligheten i januari. Punktligheten för januari blev 87,0 procent för persontågen, en försämring med 2,9 procentenheter, och 65,6 procent för godstågen, en försämring med 7,7 procentenheter.

Punktligheten för januari blev 87,0 procent för persontågen och 65,6 procent för godstågen. Punktligheten i januari jämfört med december försämrades med 2,9 procentenheter för persontågen och med 7,7 procentenheter för godstågen.

Under januari 2016 har vi haft sträng kyla i norra Sverige och ett flertal snöoväder, främst i västra Sverige. Mest har vinterproblemen i år påverkat godstrafikens punktlighet. Godstågen har ofta ankommit så försenade till bangårdarna att det även påverkat avgångspunktligheten från bangårdarna. Avgångspunktligheten för godstågen under januari var 65,4 procent. Den dåliga avgångspunktligheten för godstågen i januari påverkade ankomstpunktlighetsresultatet i januari för godstågen med cirka -14,0 procentenheter.

Under månaden har också en rad andra enskilda händelser och banarbeten, med enkelspårsdrifter och hastighetsnedsättningar som följd, påverkat tågens punktlighet. Här kan nämnas;

  • De utökade gränskontrollerna vid Öresundsbron, dels vid Kastrup på danska sidan, dels vid Hyllie på svenska sidan.
  • Ställverksfel Karlberg-Solna/Sundbyberg 28-29 januari.
  • Kontaktledningsbyte på sträckan Regumatorp-Skövde 8-10 januari.
  • Rälsbrott och spårfel vid Blackvreten på Arlandabanan 7-8 januari.
  • Signalfel på Tegelbacken vid Stockholm C 11 januari.
  • Signalanläggningsfel Göteborg C 11-12 januari.
  • Rälsbrott och signalfel vid Barkaby på Mälarbanan 15 januari.
  • Avstängt spår och hastighetsnedsättningar vid Frövi, följdverkningar efter tågurspårningen 2 december.