Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tim Isaksson i fokus.

Tim Isaksson i fokus.

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Vinnaren satsar på beteenden hos nyinflyttade

Vinnarna i innovationstävlingen Sustainergies Cup har skapat attraktiva förslag för de tre partnerföretagen Trafikverket, Scania och BillerudKorsnäs. Trafikverkets tävlingsfråga om klimat och hållbarhet vanns av Tim Isaksson från Lunds universitet.

Drygt tusen studenter från Sverige och flera andra länder var anmälda till tävlingen och de tre vinnande lagen bestod av talangfulla studenter från KTH, Stockholms universitet, Uppsala universitet, Linköpings universitet och Lunds universitet.

Vinnaren i Trafikverkets tävlingsfråga vill påverka nyinflyttade

Den vinnande lösningen för Trafikverkets fråga var ett mycket ambitiöst förslag från Tim Isaksson som läser sin master om Tillämpad Klimatstrategi vid Lunds universitet. Utmaningen handlade om att uppmuntra fler att göra klimatsmarta val av transporter och Tims förslag "Flyttvana" innehåller flera smarta och konkreta lösningar som förmedlas i samband med att personer flyttar till nya hem. Tanken är att påverka beteenden i ett sammanhang när man är mer mottaglig, och göra det lättare för individen att göra bra val genom så kallad "nudging". Nudgekanaler kan vara sms, smarta postutskick eller en lokal kontaktperson. Eftersom en miljon svenskar flyttar varje år är potentialen för att skapa mer hållbara vanor enorm!

– Jag är glad och hedrad att vinna! Det känns som om jag fick ett kvitto på att det finns något bra där, i mina idéer. De andras tävlingsbidrag var smarta, det var verkligen kul att segra i den konkurrensen. Vi hade alla liknande teman, med mjuka styrmedel och grund i beteendevetenskaplig forskning. Jag tror att det skulle gå bra att kombinera de olika bidragen på flera sätt, säger Tim.

Varför deltog Trafikverket i Sustainergies Cup?

Trafikverket deltog som partner i Sustainergies Cup för att få innovativa lösningar och nya förslag på hur vi kan möta våra strategiska utmaningar inom klimat och hållbarhet. Hanna Eklöf, jurymedlem och del i forskningsportföljen som utformade frågan, menar att tävlingen har gett Trafikverket förslag på sätt att påverka människors resvanor och transportval, något som hon anser är av stor vikt för att kunna nå klimat- och hållbarhetsmålen.

– Det har varit väldigt givande att se och höra de här duktiga studenternas förslag på komplexa frågor och se hur de engagerar sig i hållbarhetsfrågan, säger Hanna.

Fakta

Partners i tävlingen var Scania, BillerudKorsnäs och Trafikverket

I tävlingens jury ingick Eliza Küzükaslan, politiskt sakkunnig hos ministern för strategi- och framtidsfrågor samt nordiskt samarbete, Magnus Ljungberg, VD för Futerra, Ylva Öhrnell, Ordförande NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv, Andreas Follér, Sustainability Manager vid Scania, Louise Wohrne, hållbarhetsutvecklare vid BillerudKorsnäs samt Hanna Eklöf, utredningsledare klimat- och energifrågor vid Trafikverket.

Tidigare nyhet om tävlingen
Sustainergies webbplats (för pressbilder med mera)
Flyttvanas webbplats