Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Extraordinära insatser kortar återställningstid med en vecka

Ett gott samarbete mellan Trafikverket, entreprenörer och tågföretag, och ett stort engagemang hos personalen, har gjort det möjligt att återställa järnvägsanläggningen i Olskroken i Göteborg en vecka tidigare.

Därmed kan tågbolagen planera för start av tågtrafiken från söndagen den 6 mars klockan 14.00. Respektive järnvägsföretag kan ge detaljerad information om när trafiken rullar normalt enligt tidtabell igen.

Det var natten till lördag den 13 februari som ett teknikhus i Olskroken i Göteborg brann upp. Huset styr cirka 40 signaler och 8 växlar. Det innebar att fjärstyrningsförmågan av växlar och signaler samt att möjligheten att fjärröppna tågbron Marieholmsbron försvann. Istället fick Trafikverket efter noggranna förberedelser och med särskilda säkerhetsrutiner manuellt lägga om växlar och släppa igenom tåg, samt manuellt öppna Marieholmsbron för sjöfarten.

Det har gett stora störningar för tågtrafiken med bl.a. inställda tåg och förseningar. Även sjöfarten på Göta älv och trafikinformationssystemet på järnvägen har drabbats.

Den 6 mars klockan 14.00 ska det fem timmar långa inkopplingsarbetet vara klart och då ska signalsystemet fungera igen samt drabbade växlar och öppningsfunktionen på Marieholmsbron kunna fjärrstyras igen.

Det snabba återställningsarbetet har gjorts möjligt genom extraordinära insatser av entreprenörer, tågföretag och Trafikverket. Expertis från hela landet tagits in och personal har ställt upp och arbetat dygnet runt. Andra byggprojekt har ställt upp med utrustning och material. Till exempel ett byggprojekt i Stenkullen som råkade ha ett passande teknikhus (själva byggnaden).

– Det engagemang, den uppoffring och det samarbete som uppstått med anledning av branden är otrolig. Alla har verkligen haft drabbade resenärer och godstransportörer för ögonen och ställt upp mer än man kan begära, menar Christer Ahlin och Roger Lundahl, krisledare på Trafikverket.

Inkoppling av ny bro - Marieholmsbron avstängd för järnvägstrafik

Den 23 mars klockan 11.40 till och med den 28 mars klockan 24.00 stängs järnvägstrafiken på Marieholmsbron av för en sedan tidigare planerad inkoppling av den nya bron.