Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Stora spårarbeten under påsken för bättre järnväg

För att påverka trafiken så lite som möjligt görs flera stora spårarbeten under påsken då färre arbetspendlar med tåg. Arbetena är planerade sedan länge. Störst påverkan blir det kring Stockholm, Göteborg och Malmö.

För att rusta järnvägen för dagens trafik och framtidens behov är det nödvändigt med banarbeten. Påsken är den helg på året då flest planerade banarbeten utförs. Antalet helgdagar är många och det är färre resande som störs än under en normaldag då många arbetspendlar. Detta görs varje påsk.

– Vi förstår att de här avstängningarna blir besvärliga eftersom så många börjar eller slutar sin resa i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Det är därför vi samlar ihop alla nödvändiga arbeten under de helger då vi har färre resande och kan få så många arbeten som möjligt utförda samtidigt, säger Catrine Carlsson chef för avdelningen Trafik på Trafikverket.

Arbetena planeras långt i förväg. Därför är tågbolagens tidtabeller redan anpassade efter påskens banarbeten. Kontakta ditt tågbolag om du vill veta mer om hur de har planerat trafiken, restider och ersättningstrafik.

– De omfattande arbeten som görs under påsk minskar sårbarheten och förstärker järnvägens kapacitet. Flera av våra arbeten kräver att tågtrafiken stängs av helt, både för att kunna utföra arbetet rent praktiskt, men också för att arbetsmiljön ska vara säker. Vi sätter alltid säkerheten i första rummet, säger Catrine Carlsson.

Längre restider när vi jobbar med spåren under påsk

I södra Sverige är tågtrafiken mellan Lund–Hässleholm stängd under påskafton och påskdagen den 26-27 mars. Det påverkar både lokal trafik och mer långväga resor till och från södra Sverige.

I Stockholmsområdet påverkar avstängningarna lokaltrafiken och resor till flera destinationer, till exempel:

  • Stockholm–Södertälje Syd
  • Stockholm-Arlanda/Märsta-Uppsala samt norrut
  • Stockholm–Katrineholm–Göteborg
  • Stockholm–Malmö–Köpenhamn
  • Stockholm–Karlstad–Oslo

Trafiken mellan Stockholm Central–Älvsjö är avstängd från 22.00 skärtorsdag den 24 mars till 5.00 på morgonen tisdag den 29 mars. Arbetet är en del i bygget av Citybanan, en ny, sex kilometer lång, pendeltågstunnel under centrala Stockholm.

Norr om Stockholm kommer trafiken på sträckan Stockholm – Arlanda/Märsta – Uppsala att vara begränsad vilket ger längre restider från klockan 22.00 på skärtorsdagen till klockan 5.00 tisdag den 29 mars. Pendeltågen till/från Märsta och Uppsala påverkas också, vissa tider stannar de inte vid Solna station, Ulriksdal station eller Karlberg station. Arlanda Express påverkas inte.

Mälarbanan, Stockholm–Örebro, kommer vara öppen för trafik under hela påsken, och all trafik mot Göteborg och västerut kommer att ledas om till de spåren. Men underhållsarbeten görs på flera ställen mellan Stockholm och Göteborg, vi byter till exempel kontaktledning sträckan Falköping–Skövde. Omledning och underhållsarbeten påverkar resorna till och från Göteborgsområdet, räkna därför med mycket längre restider.

Delar av sträckan Alingsås – Göteborg är avstängd från skärtorsdagen den 24 mars klockan 22.00 till annandag påsk den 28 mars klockan 17.00. Arbetet ingår i projekt Stenkullen. Viss pendeltågstrafik fungerar på sträckorna Alingsås–Floda och Lerum–Göteborg under påskhelgen.

Marieholmsbron i Göteborg är stängd från klockan 11.40 onsdag den 23 mars till midnatt annandag påsk den 28 mars. Det påverkar pendeltågstrafiken mellan Göteborg–Uddevalla–Strömstad, bussar ersätter på sträckan Göteborg–Ytterby.

I norr görs arbeten vid Ånge station under påskafton den 26 mars, inga tåg stannar vid stationen den dagen och viss regionaltrafik sker med buss istället för tåg.