Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Foto: Mark Harris

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Trafikverksdata i vinnande bidrag i Hack for Sweden

Den gångna helgen gick Hack for Sweden av stapeln för tredje gången. 22 lag tävlade om vem som är bäst på att skapa nya digitala tjänster med hjälp av öppen data. I kategorin bästa allmännytta vann laget Sweco Position med öppna data från Trafikverket.

Utmärkelsen Hack for Sweden Award går till det lag eller den deltagare som enligt juryn kombinerar data på ett kreativt sätt och skapar den bästa och mest nyskapande applikationen eller tjänsten. Den ska även tydligt visa nyttan med myndigheternas öppna data. Förutom Hack for Sweden Award delas specialpriser ut inom fyra kategorier: Bästa visualisering, Bästa affärsnytta, Bästa nytta för allmänheten samt deltagarnas pris.

Divercity vann årets Hack for Sweden Award

Vann i år gjorde Ge0Hack3rs för tjänsten Divercity. Det är en webbtjänst som hjälper invånare, besökare, planerare och näringsliv att utnyttja stadens möjligheter. I sin motivering skriver juryn att Divercity är "ett gediget, väl genomtänkt projekt med tydliga möjligheter att skapa nytta för både företag, kommuner, medborgare och turister. Med en bredd i datakällor och vasst genomförd visualisering, står de ut som ett team som tagit en tydlig och ambitiös idé långt, under den resa som är Hack for Sweden".

Cykelranking vann kategorin bästa allmännytta

Sweco Position har i sin lösning Cykelranking använt data från bland annat Trafikverkets nationella vägdatabas och cykelolycksdata från Transportstyreslen. Cykelrankingen är baserad på antal döda och skadade cyklister och meter cykelväg per invånare samt kvoten mellan antal meter bilväg och antal meter cykelväg per invånare.

Rankingen visar bland annat var det ger bäst effekt att arbeta med säkrare cykelvägar, vilka kommuner som har en liten andel av sina cykelvägar registrerade och vilka som har få meter cykelväg per invånare.

Öppna data från minst en deltagande myndighet ska användas

Över 20 myndigheter bidrar med öppna data till Hack for Sweden. För att vara med i Hack for Sweden måste data från minst en av de medverkande myndigheterna användas men man får gärna kombinera myndigheternas data med andra datakällor.

Fakta om Hack for Sweden

  • Ett hackathon som erbjuder en gemensam plattform för öppen data som studenter, utvecklare, datajournalister, innovatörer och myndigheter kan använda för att utveckla nya tjänster och produkter.
  • Arrangerades första gången 2014.
  • Trafikverket var en av de 23 statliga myndigheter och organisationer som stod bakom årets arrangemang.
  • 22 lag med sammanlagt närmare 70 tävlande var anmälda.