Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Tvådelad bild: Personer och maskiner som arbetar med banarbete på järnväg, Asfaltering av väg
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Ingen semester för infrastrukturen

Sommaren är högsäsong för väg- och järnvägsarbeten, och vi presenterar därför nu de större arbetena runt om i landet. Oavsett om resan går på väg eller järnväg kommer aktuell information finnas tillgänglig på Trafikverkets webbplats.

Asfalteringsarbeten, reparationer av broar, underhåll av både vägar och järnvägar. Det är mycket som ska hinnas med för att förbättra och underhålla vår infrastruktur. Både underhåll och nybyggen sker året runt, men under sommarmånaderna är det högsäsong för våra entreprenörer.

– Vissa underhållsarbeten kan bara göras sommartid, när temperaturen är gynnsam och dagarna långa. Arbetspendlingen är också mindre omfattande. Däremot måste arbetena samsas med semestertrafiken, på såväl vägar som järnvägar. Även om arbeten görs över hela landet, påverkas trafiken mest i och runt storstadsområdena, säger Bengt Olsson, presschef för Trafikverket.

Idag publicerar vi listor med ett urval av sommarens arbeten. Information om vilka arbeten som pågår eller kommer att starta inom fem dagar samt hur det påverkar trafiken finns på Trafikverkets webbplats på startsidan under "Trafikinformation, Väg". Trafikanterna kan via Trafikverkets webbplats hålla koll på vägarbetena och planera resan efter det.

– Vägarbeten är ofta beroende av gynnsamt väder och därför läggs de ut fem dagar i förväg, för att ha möjlighet att planera om och låta entreprenörerna genomföra sina arbeten på ett effektivt sätt. Via våra system går samma information ut till trafikradion, olika trafikappar och andra kanaler, säger Bengt Olsson.

Järnvägsarbetena planeras med lång framförhållning så att tågföretagen kan anpassa sina resor till de arbeten som måste göras. På så vis behöver tågresenärerna inte hålla koll på Trafikverkets arbeten, utan får rätt information redan när de köper biljett. På järnvägen märks arbetena genom att vissa sträckor får färre avgångar, längre restid och i vissa fall ersätts sträckor med buss.

Vägarbeten sommaren 2016

Exempel på vägarbeten som kan skapa störningar i sommar:

  • Beläggningsarbeten samt broarbeten på E4 i Jönköpings län
  • Beläggningsarbeten, avvattning och dikningsarbeten på väg 55 sträckan Enköping-Strängnäs i Södermanlands län
  • Beläggnings arbeten samt underhållsarbete på Älvsborgsbron på E6 och E20 i Göteborg
  • Broreparation på E4 i Söderhamn, Gäveborgs län

Karta med ett urval av vägarbeten med stor påverkan (pdf-fil, 2,6 MB, öppnas i nytt fönster)

Järnvägsarbeten sommaren 2016

Exempel på järnvägsarbeten som genomförs i sommar:

  • Spårbyte Älvsbyn-Bastuträsk
  • Utbyggnad av Mälarbanan i Stockholm till fyra spår
  • Upprustning och kontaktledningsbyten Lund-Hässleholm

Karta med ett urval av sommarens järnvägsarbeten (pdf-fil, 2,3 MB, öppnas i nytt fönster)