Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Talad trafikinformation underlättar för synnedsatta

Trafikverket har tagit fram hjälpmedel för personer med synnedsättning så att man lättare ska få tillgång till trafikinformation.

Det är främst två olika redskap som nu finns tillgängliga, pratorer på stationer samt iPhoneappen Tågprator som lanserades i början av 2016.

Sedan några år tillbaka har vi börjat installera så kallade pratorer på allt fler stationer i landet. De finns nu framförallt på landets större stationer, men installeras vartefter på fler i samband med om- och nybyggnation av stationer.

Pratorerna finns i tre varianter, två interaktiva terminaler; med och utan skärm. De med skärm placeras inne i vänthallar och de utan skärm placeras utomhus vanligtvis vid mötes- eller informationspunkter. Mindre stationer utrustas med en enklare variant som placeras i anslutning till monitorerna som visar avgående och ankommande tåg.

De interaktiva pratorerna inne i vänthallen placeras vid vänthallens mötespunkt. Placeringen ska vara så att de alltid är lätta att hitta – vid mötesplats och /eller via ledstråk. De interaktiva terminalerna har utvecklats i ett nära samarbete med flera olika handikapporganisationer.

Stationer med interaktiva terminaler för synnedsatta

Appen Tågprator är en nyhet sedan våren 2016. Den har utvecklats för att resenären ska ha enklare möjlighet till tidig trafikinformation inför och under sin resa. Tågprator finns idag tillgänglig för gratis nedladdning i AppStore, det krävs en iPhone minst version 5 med iOS 8.1 eller senare. Det finns idag inget beslut att ta fram en Androidversion. Tågprator har utvecklats i ett nära samarbete med Synskadades Riksförbund i Göteborg.

Ändrade utrop

För att öka tydligheten och uppmärksamheten på högtalarutropen, så begränsas utropen till trafikförändringar, som till exempel spårändringar och inställda tåg. Från och med den 25 maj inför vi även högtalarinformation på engelska, för de viktigare trafikförändringarna, på Malmö C, Lund, Kristianstad och Hässleholm.

Informationsblad med lista över stationer som ska få interaktiva terminaler (pdf-fil, 565 kB)