Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Personer som fikar vid en rastplats
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Årets rastplatser utsedda

Motormännens riksförbund utser varje år landets bästa rastplatser. Rastplatserna bedöms på flera olika kriterier, men det är viktigt att rastplatserna är inbjudande så bilister tar välbehövliga pauser.

Rastplatsbedömningen ser Motormännen som en viktig del i sitt trafiksäkerhetsarbete. De menar att bra rastplatser inbjuder till nödvändiga stopp för vila och rekreation och därmed minskar olycksrisken.

– Landets två bästa rastplatser är Susedalen utmed E6 i Hallands län och Vojmån utmed väg E45 i Västerbottens län. Gyllene Uttern blev dela trea tillsammans med Sickelsta utmed E20 i Örebro län och Tärnsjö utmed väg 56 i Uppsala län, berättar Bertil Andersson, Motormännens vägombud.

Man gör bedömningen efter flera olika kriterier, till exempel tillgänglighet, toaletter, renlighet, latrintömning och belysning. Två gånger per säsong besöker man samtliga rastplatser.

– Vi tittar bland annat på om borden är tillgängliga för dem med funktionshinder, om det finns lekplatser för barn, grönområden och möjlighet att gå en runda, säger Bertil Andersson.