Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Årets rastplatskarta nu tillgänglig för nedladdning

Nu finns årets rastplatskarta tillgänglig i vår publikationswebbutik. I den kan du se var din närmaste rastplats finns.

Nu finns årets rastplatskarta tillgänglig i vår publikationswebbutik. Från och med i år finns den bara i digital version (som pdf) som du kan ladda ner till din dator. Mer aktuell information om våra rastplatser finns på vår webbplats.

Runt om i landet finns drygt 350 rastplatser som förvaltas och sköts på uppdrag av Trafikverket. Standard och utrustning är lite olika på de olika rastplatserna, men det finns toaletter, informationstavlor, sittplatser med bord och soptunnor.

Känner du att du börjar bli trött - ta en paus

En trött förare är en farlig förare! Orsaken till många olyckor är att föraren var uttröttad. Exakt hur många sådana olyckor som inträffar är svårt att avgöra, men internationellt ledande forskare menar att så mycket som 20 procent av alla olyckor orsakas av trötthet.

Trötthet, som innebär att föraren somnar, är ett stort problem i trafiken. Trötthet ger ökad reaktionstid, minskad uppmärksamhet och kan grumla omdömet. Att köra uttröttad är ett lagbrott, som jämställs med alkohol- och drogpåverkan.