Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bild på informationsaffischer och järnväg i bakgrunden
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Information på tåg om sommarens förbättringsarbeten

Under sommaren genomför Trafikverket många arbeten på både väg och järnväg. Under veckorna 24-31 syns affischer och digitala skyltar på tåg och perronger med budskapet ”Vi förbättrar järnvägen”.

Trafikverket genomför många arbeten under sommaren. Anledningen till att många arbeten görs sommartid är för att det är mest gynnsamt vädermässigt och att arbetspendling och yrkestrafik inte är lika intensiv som under resten av året.

Arbetena planeras långt i förväg. Därför är tågbolagens tidtabeller redan anpassade efter sommarens större banarbeten. Däremot blir marginalerna mindre när man är inne och arbetar i systemet, med en ökad risk för störning utöver den planerade. Kontakta ditt tågbolag om du vill veta mer om hur de har planerat trafiken, restider och ersättningstrafik.

Under sommaren passar Trafikverket även på att berätta om några av de större åtgärderna vi – för att skapa förståelse och för att sprida information om vad som blir resultatet av förbättringarna.

Under veckorna 24-31 finns affischer på X2000 för att uppmärksamma flera av de arbeten som Trafikverket gör på just Västra och Södra stambanan. Det finns även information på X3000:s digitala skyltar och på perrongskyltar runt om i landet

Mer information om stora arbeten som görs under sommaren

Vi förbättrar järnvägen
Persontrafiken har nästan fördubblats de senaste 25 åren och fler, tyngre och snabbare tåg ökar slitaget. Samtidigt har underhåll och utbyggnad inte skett i motsvarande takt. Därför gör Trafikverket många arbeten på järnväg särskilt under sommaren då trängseln är mindre. Vissa arbeten är också lättare att genomföra under sommarhalvåret med tanke på temperaturer och väder.