Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Linfärjan på Bohedenleden. Foto Kasper Dudzik
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Styrhytt blåste av linfärja utanför Överkalix

I stormen igår, den 8 juni, blåste styrhytten ner på bildäck på Bohedenledens linfärja utanför Överkalix. Färjerederiet undersöker nu om ersättningsfartyg kan sättas in. Tills vidare hänvisar vi till omfartsleder.

I samband med mycket starka vindar på Bohedenleden i Överkalix igår, den 8 juni, föll vägfärjans styrhytt ner på bildäck. Befälhavaren ombord hörde två starka smällar och la till i färjeläget, för att invänta inspektion av styrhyttens status, men innan kranbil hann inställa sig brast hyttens fästen och hytten föll ner på bildäck.

Vid olyckan fanns inga människor i hytten och inga passagerare eller fordon ombord. Inga fysiska personskador uppstod.

Färjerederiet och Transportstyrelsen undersöker nu linfärjan för att ta reda på orsakerna till händelsen.

Färjerederiet utreder nu möjligheten att sätta in ett ersättningsfartyg på Bohedenleden medan ordinarie färja undersöks och repareras. Tills vidare hänvisas till omfartsleder, men siktet är inställt på att få fram ersättningstrafik så snart som möjligt efter helgen.

- Den typ av infästning av styrhytten som fanns på färjan är inte unik just för detta fartyg utan är tvärtom vanlig till sjöss. Den aktuella linfärjan byggdes 1979 och styrhytten byggdes om för 14 år sedan. Hon har ingen systerbåt som är exakt likadan, säger Färjerederiets teknik- och miljöchef Fredrik Almlöv och menar att man inte kan dra några slutsatser om orsaker till händelsen före olycksutredningen.